Het
was duidelijk dat ze wilde afvallen. Hierdoor zou ze zich beter gaan voelen
(daar zat ze al een jaar op te wachten) en het zou ook haar bloedglucosewaarden
verbeteren. ‘Ik wil stabiliteit, regelmaat, structuur in mijn eetpatroon. Ik
wil terug naar de basis en minder snoepen’. Ze kon dus goed aangeven wat ze
wilde, maar ze zei ook dat ze niet begreep waarom het niet lukte om te
veranderen. ‘Ik heb bijna morbide obesitas, rugklachten, gewrichtsklachten en
zit op randje diabetes. Het is een noodzaak dat ik nu wat ga veranderen. Ik wil
zo graag dat die knop omgaat, hoeveel signalen van mijn lichaam heb ik nodig
voordat dat gebeurt?!’
Dat
hoor ik wel vaker: de knop moet om. Mensen bedoelen daarmee dat ze meer grip
hebben op hun eetgedrag, hun eetpatroon daadwerkelijk omgooien en dat het hen
relatief weinig moeite kost. Mensen die een dieet volgen of gevolgd hebben,
zullen dit herkennen. Wat het in werkelijkheid betekent is volgens mij dat
mensen klaar zijn voor verandering. En dat het daarom ook lukt om te veranderen.
Ik denk niet dat het helpt om te wachten tot het moment er is dat ‘de knop
omgaat’ maar dat je zelf die knop kunt omzetten door jezelf goed voor te
bereiden.
Dat
voorbereiden begint bij te bedenken wat je wilt veranderen en wat er voor nodig
is om dat te kunnen doen. Dat kan betekenen dat je een week vooraf bedenkt wat
je wilt gaan eten, welke boodschappen je daarvoor in huis moet halen, en dus
het maken van een goed boodschappenlijstje. Ook moet je bedenken wanneer je
gaat koken, hoeveel tijd je daarvoor hebt. Misschien kook je op de dag zelf of
misschien al een dag eerder zodat het op drukke dagen al voor je klaarstaat.
Deze
voorbereiding geldt natuurlijk niet alleen voor de warme maaltijd, maar ook
voor ontbijt en lunch. Ga je zonder ontbijt de deur uit, dan is snoepen later
op de dag eerder een valkuil. Je kunt ervoor kiezen een snel ontbijt te nemen
of om iets eerder op te staan. Rijst meteen de vraag: ga je op tijd naar bed?
Voel je je ’s morgens uitgerust dan lukt
ontbijt maken en eten veel beter dan wanneer je moe bent. Kies je voor de lunch
iets uit de kantine van het werk, of neem je een lunchtrommel mee met
volkorenbrood, weinig en mager beleg, aangevuld met groenten en fruit…. ga zo maar door.
Ik
denk dat het gezegde klopt: voorbereiding is het halve werk.