‘Elke dag maken we ruim 200 beslissingen die te maken hebben
met eten of drinken, en slechts 10% daarvan is een bewuste keuze.’ Mijn vriend
leest deze regel aan mij voor. Hij vertelt wie dit heeft gezegd: Brian Wansink.
Een doctor aan Cornell University die het Cornell Food and Brand Lab bestuurt.
Ook is hij auteur van artikelen en diverse boeken over eetgedrag. Een van de
boeken zie hij schreef is Mindless
eating. Why we eat more than we think.
Er is een website van hem over mindless eating. Ik ga daar
eens kijken. Want op mijn spreekuur praat ik vaak met cliënten over bewust zijn
van wat, hoeveel, waar, waarom en wanneer zij eten. Als je gezond wil eten, dan
zijn er dus veel vragen die je op heel veel momenten van de dag aan jezelf moet
stellen. Dit zijn de 200 beslissingen waar Wansink het over heeft. Wat een enorme hoeveelheid! Dan pas realiseer je je
hoeveel en hoe vaak je invloed kunt uitoefenen op je eetpatroon en je
eetgedrag.
Wat me erg aanspreekt is dat Wansink zegt dat met kleine
stappen en kleine veranderingen veel te bereiken is. Je hoeft niet alles anders
te doen om gezonder of minder te eten. Wat wel belangrijk is: ontdek waar jij
bij jouzelf veranderingen nodig hebt en waar je ze kunt maken. Bij iedereen is
dit anders. Exploreer waar je kansen liggen, dit doe je al door je er bewust
van te zijn.
Aan Wansink zelf werd de vraag gesteld: eet je nu zelf nog
wel eens mindless/ onbewust? Ik vind dat wel een grappige vraag. Ik denk dat
hij, net als bijvoorbeeld diëtisten, zich meer bewust is van zijn eetgedrag.
Dat is beroepsdeformatie. Je bent er zoveel mee bezig dat je veel dingen niet
meer onbewust doet. Hij gaf als antwoord dat iedereen wel eens mindless eet, en
dat dat ook prima is. Het gaat er uiteindelijk vooral om hoe vaak dat voorkomt.