Hoera!
Vandaag, dinsdag 19 september, is het de Dag van de Diëtist. Op deze dag kunnen
wij aan iedereen in onze omgeving laten zien wat ons vak inhoudt. Dat doen we
met de vernieuwde Artsenwijzer Diëtetiek.
Met de
Artsenwijzer Diëtetiek is voor iedereen zichtbaar wat de diëtist kan en doet. Voeding
is hot & trending en gezonde voeding is belangrijk, daarover bestaat
geen twijfel. Wat gezonde voeding precies is, daarover zijn veel meningen. De
deskundigheid van diëtisten is het geven van helderheid en te komen tot een
advies op maat. Dit kan advies zijn aan consumenten (want iedereen eet),
patiënten of cliënten (in het ziekenhuis, thuis, in verpleeghuizen of andere
woonvormen). Maar ook aan medebehandelaars, zoals specialisten, huisartsen, (wijk)verpleegkundigen,
praktijkondersteuners, en verpleegkundig specialisten. Maar hij is ook relevant
voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, kortom
iedereen die nauw samenwerkt met de diëtist. Deze adviezen zijn zowel
preventief: hoe eet je gezond en zo blijf je gezond, als curatief: hoe eet je
als je een (chronische) ziekte hebt.
Ingrijpend
We merken dat voor patiënten de stap naar de diëtist heel
groot, of soms zelfs te groot is om te zetten. Dieetadvies is voor veel mensen
ingrijpend. Het niet meer ‘gewoon’ kunnen of mogen
eten is een aanzienlijke inbreuk op het dagelijks leef- en eetpatroon en vraagt
om veel begrip en de juiste persoonlijke begeleiding.
Veel cliënten op het spreekuur
voelen zich niet ziek en voelen zich ook geen patiënt, maar zij hebben wel een
hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol of diabetes, vaak in combinatie met
een te hoog gewicht. Aan de diëtist de schone taak adviezen te geven over
voeding en leefstijl die vol te houden zijn en toe te passen zijn in elke
situatie: thuis, op het werk, bij onregelmatig werk, in het weekend, op
feestjes, tijdens vakanties, et cetera.
Het
juiste moment
Timing
is everything,
ook bij het verwijzen van een cliënt of patiënt naar de diëtist. De
Artsenwijzer geeft duidelijkheid over de indicatie én het moment van verwijzen.
Goede voedingszorg op het juiste moment levert een belangrijke bijdrage aan de behandeling.
Bij welke indicatie het gewenst is dat een patiënt wordt verwezen naar een
(gespecialiseerde) diëtist.
Zorgmodule
Voeding
In de Artsenwijzer is ook de
zorgmodule voeding opgenomen. Deze beschrijft de norm waaraan voedingszorg moet
voldoen. Er zijn vier zorgprofielen.
1 zelfmanagement
2 algemeen voedingsadvies
3 individuele dieetbehandeling
4 gespecialiseerde
dieetbehandeling
Profiel 1 en 2 zijn algemene voedingsadvisering
en basisvoedingszorg zoals artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners die
leveren. De diëtist kan daarbij ondersteuning bieden, zoals het geven van
bijscholingen of advisering ten aanzien van voorlichtingsmateriaal. Profiel 3
en 4 zijn het werkterrein van de (gespecialiseerd) diëtist.
Feestelijk
Omdat het vieren van de Dag van
de Diëtist en de lancering van de nieuwe Artsenwijzer Diëtetiek ook wel voelt
als een feestje voor ons en ons beroep, delen we vandaag in Utrecht iets
lekkers (en ja, óók gezonds) uit aan een groot deel van onze verwijzers. Ik
verwacht dat dat op meerdere plekken in het land vandaag zo zal zijn.