donderdag 10 januari 2019

Doctor Now

Oké, ik zal het maar bekennen. Ik kijk weleens op TLC naar My 600 lb life. Voor wie het niet kent: in dit programma worden de levens gevolgd van mensen die extreem veel overgewicht hebben. 600 lb betekent namelijk 272 kg. Ik vind het interessant en tegelijkertijd bijzonder ergerlijk om naar te kijken. Waarom doe ik dit dan toch?

Afvallen of sterven
De mensen die deelnemen aan het programma hebben extreem veel overgewicht. Zo veel, dat het maar de vraag is hoe lang ze nog te leven hebben. Het mes staat ze eigenlijk op de keel. Daarom willen ze afvallen. En dat doen ze met de hulp van dokter Nowzaradan, die ze allemaal afkortend doctor Now noemen. Ik vind die dubbele betekenis ook wel wat hebben; now betekent nu, het benadrukt voor mijn gevoel de urgentie.

1200 calorieën
Dokter Nowzaradan is onverbiddelijk. Elke patiënt die bij hem binnenkomt, krijgt een dieet van 1200 calorieën. Dat deze mensen elke dag hiervoor zo’n 4500-5000 calorieën per dag aten, lijkt helemaal geen rol hierin te spelen. Tenminste, niet als het gaat om haalbaarheid en het maken van reële keuzes. Het doel van de arts is namelijk dat mensen op eigen kracht eerst behoorlijk wat gewicht verliezen, zeg 50 kg in 2-3 maanden, voordat hij een gastric bypass (maag verkleinende operatie) bij ze uitvoert. Ondanks zijn naam is hij zelf niet zo bezig met het nu, maar vooral met de toekomst van zijn patiënt.

Mantelzorger of partner
Dokter Nowzaradan heeft de slechtste bedside manners ooit. De manier waarop hij gesprekken voert, is onnavolgbaar. Terwijl zijn patiënt op een stoel zit, blijft hij altijd staan. Hij roept dat het dieet van 1200 calorieën gevolgd moet worden, maant mantelzorgers en partners aan daarvoor zorg te dragen, veegt alle bezwaren, moeilijkheden en valkuilen daaromtrent rigoureus van tafel en loopt vervolgens weer de deur uit.

Mensen die al heel lang in bed liggen omdat ze te zwaar zijn om op te staan en te lopen, doen zelf geen boodschappen. Ze maken ook geen maaltijden klaar. Dat doen hun mantelzorgers of partners. Je zou hen ook de enablers of feeders kunnen noemen. Ik weet daarvoor geen goed Nederlands woord, maar het komt erop neer dat zij de obese persoon voeden en het mogelijk maken dat die persoon altijd teveel en ongezond blijft eten.

Begeleiding bij gezond eten
In mijn ogen zouden partners of mantelzorgers én de patiënt goede begeleiding moeten krijgen bij gezond eten. Want wat gezond eten is, daar hebben ze vaak geen idee van. Daarin verschillen deze mensen ook wel van de mensen op mijn spreekuur. Zij zeggen vaak: ik weet wel wat ik zou moeten veranderen, maar ik weet niet goed hoe ik dat moet aanpakken. Ook vinden ze het fijn om goede alternatieven te krijgen, maar daarnaast uitleg over wat maakt dat iets gezond is. Je snapt inmiddels waarom ik het ook irritant vind om naar dit programma te kijken.

Eind goed, al goed?
Niet altijd lukt het de deelnemers om af te vallen en hun leefstijl te veranderen. Maar de keren dat het wel lukt, voel je hun wilskracht, doorzettingsvermogen en focus op gezondheid groeien. Dat is iets moois. Want hoe uitzichtloos je situatie ook lijkt, je kunt zelf meer dan je denkt. Zeker, het is heel extreem. Daarom is het ook op tv. Maar toch, dat er altijd mensen zijn die op zo’n keerpunt hun leven een totaal andere wending kunnen geven, is iets moois.