Deze week is op veel basisscholen Het
Nationaal School Ontbijt. In deze week wordt op de scholen het ontbijten samen
gedaan. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement om onder de aandacht te
brengen dat ontbijten belangrijk is in een gezonde leefstijl. Ook is het nog zo
dat veel kinderen ’s morgens nog niet ontbijten voordat ze naar school gaan. Gelukkig
loopt dit aantal wel terug. NOS berichtte op hun website dat op dit moment 15%
van de kinderen niet of niet dagelijks ontbijt.
In Utrecht is het per stadsdeel en per wijk
heel wisselend of er dagelijks wordt ontbeten. In de wijk waar ik zelf veel
werk en waar ik heel veel kinderen op het spreekuur zie, ontbijt ruim 30% van
de jeugd minder dan 5 dagen per week, terwijl dit stadsbreed voor gemiddeld
ruim 20% van de jeugd geldt.
Ik zie daarom ook het nut van het
schoolontbijt wel in. Toch was er in de media deze week veel te doen over het
schoolontbijt. Foodwatch
liet weten dat zij vonden dat het Nationaal School Ontbijt is gekaapt door de
voedselindustrie. Zij vonden dat er op de ontbijttafels veel ongezond eten
stond: te zoet, te zout en te vet. En dat het ontbijt werd gedomineerd door
brood, beleg van bekende merken (denk aan hagelslag, halvarine, kaas) en sappen
in pakjes. Hun kritiek was dat er geen verse groente en fruit bij het ontbijt
was. De organisatie van Het Nationaal SchoolOntbijt gaf aan dat het inderdaad
wenselijk is dat dit wel zo is, en dat dat in het verleden ook zo was, maar dat
dat logistiek problemen opleverde vanwege bederfelijkheid.
Als ik keek naar de foto’s die op diverse
plaatsen van het schoolontbijt zijn genomen, dan zie ik inderdaad allerlei
soorten beleg, maar ook kannen water en glazen melk op de tafels staan. Want
gelukkig heeft school zelf ook een hand in hoe het ontbijt wordt geserveerd en
wat er naast de standaard die geleverd is nog meer op tafel kan. Daarnaast zou
de school kunnen samenwerken met lokale telers en aanbieders van groente en
fruit, en wellicht kan hun betrokkenheid ook leiden tot een aandeel in de
ontbijttafel. En natuurlijk zouden scholen een diëtist bij het ontbijt kunnen
betrekken die ouders en kinderen vertelt over gezonde keuzes bij het ontbijt.
Het Netwerk Kinder Diëtisten heeft ook gereageerd op
vragen die Foodwatch stelde over Het Nationaal SchoolOntbijt. Zij geven in hun
reactie aan: ‘Behalve
aandacht voor het nutritionele aspect is het ook belangrijk om te kijken naar
het belang van het ontbijt in cultureel en sociaal opzicht. Het ontbijt is een
belangrijk eetmoment in het Nederlandse eetpatroon. Het verbetert prestaties en
concentratievermogen. En is van belang voor het op gang brengen van de
maag-darm motoriek en betere bloedglucose regulatie. Door gezamenlijk een
maaltijd te gebruiken in de klas worden kinderen en leerkrachten gestimuleerd
om ontbijtgewoontes onder de loep te nemen.’
En wat
zou er dan volgens diëtisten het best op de ontbijttafel kunnen staan? Een boodschappenlijstje:
Vers
gebakken volkorenbrood en broodjes, volkoren knäckebröd en volkoren beschuit
Kuipje
halvarine
Appelstroop
Plakjes
30+ kaas
Pindakaas
of notenpasta
Tonijnsalade,
zalmsalade, selleriesalade
Jam
Halfvolle
melk en halfvolle yoghurt
Muesli
Vers
fruit
Water
en/of thee
Kerstomaatjes,
komkommer