woensdag 27 augustus 2014

True Detective

Samen met mijn vriend kijk ik naar de serie True Detective, die speelt in Louisiana. We zijn in dat gebied vorig jaar op vakantie geweest, ook daarom is het heel leuk om die omgeving op tv weer terug te zien. In de serie speelt Matthew McConaughey, en die is heel mager. We vragen ons af waarom dat is. Op Google vinden we al snel het antwoord: voor zijn rol als aids patiënt in de film The Dallas Buyers Club is McConaughey 21 kg in 4 maanden tijd afgevallen.
 
Natuurlijk lees ik vervolgens ook allerlei interviews die hij gaf over het gewichtsverlies. Wat hij over het afvallen vertelt is heel herkenbaar: hij beschrijft dat hij veel honger had. Ook had hij heel veel tijd over, hij verveelde zich veel meer. Hij vertelt dat als je heel weinig eet, je dus ook heel snel met eten klaar bent. Hij zei: ’Je bent zo gewend aan je dagelijkse dingen, dat als je je eetpatroon verandert, dat je dan alles in je routine moet veranderen. En de dag lijkt veel langer te duren. Als je denkt dat het bijna lunchtijd moet zijn is het pas 9.30 uur’.
 
Hij had ook oplossingen: hij ging zijn eten met een hele kleine lepel eten, waardoor hij relatief lang over de maaltijd deed. Opvallend vond ik dat wat hij uiteindelijk zei over het afvallen: ‘het was niet het moeilijkste om minder te eten, maar het herindelen van mijn dag, mijn leven, was de grootste uitdaging’.
 
Dat herken ik ook wel van mensen op het spreekuur. Het veranderen van het eet- en leefpatroon wordt onderschat. De eerste gedachte aan minder snoepen en minder eten is vaak geassocieerd met hongergevoel en met zin in lekkere dingen wat dan onderdrukt moet worden. Natuurlijk is het goed om je hierop voor te bereiden. De verandering van het dagritme is minder voorzien maar even belangrijk.
 
De eerste stap is te gaan ontdekken waarom je doorgaans gaat eten. Hongergevoel is een manier van ons lichaam om te laten weten dat er eten ofwel energie nodig is. Maar er zijn gradaties van dat hongergevoel. Je zou dat hongergevoel in een cijfer kunnen uitdrukken. Bijvoorbeeld op een schaal van 1 tot 10. En je zou voor jezelf kunnen bepalen bij welk getal je iets gaat eten en wanneer het goed zou zijn om nog even te wachten.
 
Daarnaast is er gewenning, gewoonte, verveling, onrust en emoties die kunnen aanzetten tot eten. Als deze factoren een rol spelen, dan is het hongergevoel cijfer een lage waarde. Juist deze factoren blijven bestaan als je niet eet. En het is de kunst om hieraan een juiste draai te geven. McConaughey zei dat hij veel ging lezen, veel ging schrijven en andere projecten ging oppakken (zoals True Detective). Maar naast het oppakken van andere activiteiten is het ook goed om rust te vinden zonder daarbij te eten. Om te leren met emoties om te gaan zonder ze ‘weg te eten’. En soms is daar meer voor nodig dan de begeleiding van een diëtist.