donderdag 11 september 2014

Koffie

Het is deze week New York Fashion week. De week die 2x per jaar, in september en februari, als aftrap van het nieuwe mode seizoen plaatsvindt in achtereenvolgens New York, Londen, Milaan en Parijs. Natuurlijk volg ik er zoveel mogelijk van via social media.  Op Twitter zie ik een foto  van Anna Wintour voorbijkomen. Zij is de hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, het meest invloedrijke modeblad en daarmee de meest invloedrijke dame in de modewereld. The First look, the last word is hun motto niet voor niets. De foto van Anna Wintour waar ik naar kijk, heeft als onderschrift Everyone needs coffee - even the queen bee of fashion (geplaatst door New York Times, Fashion news).
Ik zou bijna zeggen, natuurlijk heeft ze koffie nodig. Juist zij! Ze is bij alle fashionshows die ertoe doen, heeft over allen een mening die wereldwijd gevolgd wordt. Is in die periode non-stop aan het werk, in de hectiek van tientallen shows op diverse lokaties in de stad, op onmogelijke tijden bij doorpassen voorafgaand aan de shows, is backstage, en front row.

Meteen geeft dit plaatje met die tekst weer hoe mensen over koffie denken. Het lijkt een soort magische drank die een boost geeft, wakker maakt (en soms ook wakker houdt), die door zoveel mensen op de hele wereld gedronken wordt.  Het wordt gezien als luxe, tijd voor jezelf, een moment nemen, pauze hebben, gezelligheid (‘zullen we koffie drinken?’). Maar ook als iets wat niet gezond is, boosdoener zelfs.

Fabels en feiten over koffie op een rijtje:

Het vocht van koffie mag je niet meetellen met het totaal gedronken vocht op een dag – fabel. Koffie bestaat voor meer dan 95% uit vocht en hoewel een kleine bewijzen zijn dat koffie in lichte mate diuretisch (dat je ervan moet plassen) werkt, weegt dit niet op tegen de grote hoeveelheid vocht die je met een kop koffie binnenkrijgt.

Koffie houdt je scherp – feit. Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie.
Van koffie drinken wordt je sneller nuchter – fabel. Koffie breekt alcohol niet af.
Koffie drinken verhoogt de bloeddruk - fabel. Cafeïne kan acuut de bloeddruk verhogen (op het moment dat je het drinkt) , maar op lange termijn verhoogt cafeïne de bloeddruk niet.


Cafeine verbetert sportprestaties - feit Voor sporters kan cafeïne helpen zich voor langere tijd in te spannen. De aanmaak van adrenaline en dopamine wordt onder andere door cafeïne gestimuleerd. Beide hormonen die een positief effect hebben op de helderheid, scherpte, alertheid en een vermindering van het mentale vermoeidheidsgevoel.
Koffie die ongefilterd is (zoals espresso of koffie uit een duwpot), verhoogt het cholesterolgehalte – feit. Het LDL-cholesterol wordt iets hoger door het drinken van koffie die niet gezet is met een filter.
Koffie verlaagt het risico op hartziekten - feit. Een gebruik van 2 tot 4 koppen koffie per dag hangt samen met een ongeveer 10% lager risico op hartziekten. Ook is aangetoond dat een gebruik van 2 tot 4 koppen koffie per dag samenhangt met een ongeveer 10% lager risico op een beroerte.




Ik zelf drink thuis mijn koffie uit een mok speciaal voor mij. En hoewel sommige mensen mij zien als shopaholic, ben ik natuurlijk een fashionista (niet verwarren!). Die komende tijd voor meer alertheid en aandacht tijdens de fashionweeks nog maar eens een mok koffie inschenkt.