donderdag 25 september 2014

Werkweek van een dietist

Afgelopen vrijdag, 19 september, was het De Dag van de Diëtist. Wie mijn blogs wekelijks leest en onze Twitter acount @careyn_dietist in de gaten houdt, kan dat echt niet gemist hebben.  De landelijke campagne ‘Dieet dit Dieet dat’ is van start gegaan.  In de campagne staat een aantal thema’s centraal: diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, zwangerschap en darmklachten.
Maar hoe ziet een werkweek van de diëtist er eigenlijk uit? Dat we spreekuur doen en dieetadvies geven, dat weet eigenlijk wel iedereen. Misschien wil je eens samen met mij door mijn agenda van deze week lopen om een plaatje te krijgen van wat ik doe.

Maandag
Ik ga ’s morgens naar kantoor en daar tref ik een paar collega’s. Op kantoor doe ik administratief werk: ik schrijf rapportages over onze cliënten naar de verwijzers (huisartsen, specialisten, jeugdartsen) en zorg dat de digitale dossiers van cliënten op orde zijn. Verder bel ik met cliënten als  zij telefonisch vragen willen stellen en beantwoord ik mails van verwijzers, medebehandelaars en cliënten.
’s Middags ga ik naar het Gezondheidscentrum in Oog in Al, waar ik spreekuur heb. Ik spreek nog even met een diabetesverpleegkundige over de campagne Dieet dit Dieet dat en laat haar de materialen zien. In de wachtkamer hangt de poster. Zij wil vragen van cliënten hierover goed kunnen beantwoorden.
Dinsdag
Vandaag ga ik met een groep van 10 mensen met diabetes en de POH van het Wijkgezondheidscentrum Lunetten een supermarktworkshop doen.  Een aantal van hen komt op mijn spreekuur, een aantal is er in het verleden geweest. Deze mensen hebben zich opgegeven omdat ze graag meer willen weten over hoe ze een gezonde keuze kunnen maken in de supermarkt.

Woensdag
Deze dag begint met een spreekuur in Zuilen. Ik kom vandaag alle thema’s van de campagne tegen in één ochtend. Het is daardoor een gevarieerd spreekuur.   Daarna heb ik een vergadering over FitCoolKids. Dat is een multidisciplinair behandelprogramma voor kinderen met obesitas. Samen met de kinderfysiotherapeut en de psycholoog neem ik de kinderen die deelnemen en hun situatie door. Gaat het goed? Zijn er aandachtspunten?

Donderdag
Vandaag begint mijn werkdag in de middag. Ik ga op huisbezoek bij een 92-jarige dame met darmkanker. Zij heeft diarree en valt daardoor af. We gaan praten over de mogelijkheid de diarree te verminderen en aan te sterken. Ze moet extra energie, eiwitten en vitamines gaan binnenkrijgen.  Ik vertel haar op welke manieren dat kan. Daarna heb ik weer spreekuur, deze keer in het Centrum voor Jeugd en Gezin in Kanaleneiland. In de avond ga ik naar een nascholing over gesprekstechnieken. Met mij doen veel andere (para)medici mee aan deze nascholing, allen werkzaam in de wijk Kanaleneiland.
 
Vrijdag
Weer ben ik in de wijk Lunetten, maar deze keer heb ik de hele dag spreekuur in het WijkGezondheidscentrum. En tussendoor een vergadering over Slimfit; het programma voor mensen met obesitas waarbij mensen begeleid worden op gebied van voeding en beweging. Met de praktijkassistent en de fysiotherapeut bespreek ik de voortgang van de deelnemers. De dag vliegt zo voorbij. Voordat ik het weet is het weekend.