donderdag 8 januari 2015

Alles leren eten

Ik lees een artikel van Mark Bittman over hoe zijn kinderen leerden om alles te eten (of tenminste te proeven). Hij is een kookboekenschrijver en columnist voor The New York Times.
 
Hij kwam een foto van vroeger tegen waarop zijn dochter stond: 6 maanden oud, lachend, met een stronkje broccoli in haar handje. Toen hij de foto weer zag realiseerde hij zich hoe bijzonder dit was en nu nog steeds is: niet alleen dat ze gewoon at, maar juist dat ze at wat voor veel kinderen niet favoriet is: groenten.
 
Hij vertelt dat het voor hem en zijn vrouw heel normaal en natuurlijk was om hun kinderen te laten opgroeien met gezond eten. Daarnaast ging het door zijn beroep, freelance schrijver over eten, bijna vanzelf. Want om te schrijven over eten moest hij koken en daardoor werden zijn maaltijden steeds beter en zijn artikelen ook. Hij houdt van puur eten, onbewerkt voedsel, vers en zelfbereid, geen zakjes, pakjes, kant&klaar.
Maar wat is nu zijn geheim als het gaat om je kinderen alles te leren eten? Hij gaf hen te eten wat hij en zijn vrouw ook aten. Dat varieerde van Japanse gemixte rijstgerechten en gegrilde makreel tot aubergine en tomaten met pasta, van varkensvlees met kool of kip met rozemarijn en gepofte aardappel met groenten. Als hij nu aan zijn volwassen kinderen vraagt wat was vroeger je lievelingsgerecht dan krijgt hij antwoorden als risotto met parmezaan en kabeljauw met aardappelen uit de oven, evenals biefstuk met ketchup en macaroni met kaas. Zelf zegt hij er het volgende over: ‘the key to getting our daughters to eat well was to offer a broad variety of foods, let them discover what they liked, put few restrictions on when and where they ate (although there was no eating while watching TV) and keep junk food out of the house’.
 
Het valt mij op dat in deze ene zin veel adviezen terugkomen die ik geef op het spreekuur.
- blijf het gezonde eten aanbieden
- laat kinderen verschillende smaken proeven
- de ouders bepalen wat, waar en wanneer er wordt gegeten
- zorg dat er aan tafel wordt gegeten en de tv is uit
- goed voorbeeld doet volgen: eet zelf mee en laat iedereen hetzelfde eten (oudere broertjes en zusjes kunnen hier ook als voorbeeld gelden)
- betrek kinderen bij het verzorgen van de maaltijd: groenten wassen, in de pan doen, tafel dekken etc.
 
Een leuk voorbeeld om hierbij te noemen vind ik het gezin van mijn neef en zijn vrouw. Ze hebben 2 jonge kinderen van 1 en 3 jaar. Ze eten heel puur en vers, het meest ook nog eens uit eigen tuin. De kinderen proeven en eten alles. Toen de oudste laatst jarig was mocht hij kiezen wat er werd gegeten: sushi. Door te zorgen voor gezond en vers voedsel geven zij hun gewoonten heel natuurlijk door. Hun kinderen groeien hiermee op en voor hen wordt dit de norm, net als voor de kinderen van Mark Bittman. Geen gemopper en gedoe aan tafel, gewoon lekker eten.