donderdag 19 november 2015

My fat story

Ik kijk een documentaire gemaakt door en over Katie Hopkins. Zij is een Britse columnist en in Groot Brittannië ook bekend van tv. Ze heeft een hekel aan dikke mensen en roept dat ook te pas en te onpas. Wat haar met name stoort en bezighoudt, is dat overgewicht en obesitas de gezondheidszorg miljarden kost, terwijl het in haar ogen iets is wat men zelf in de hand heeft; iedereen kan afvallen.

Om te bewijzen dat dat écht waar is, maakte zij de documentaire My Fat Story. In een periode van 3 maanden wilde zij 20-25 kg aankomen in gewicht en vervolgens dat gewicht en eenzelfde tijdsperiode op eigen kracht ook weer kwijtraken om aan te tonen dat afvallen heel simpel is: minder eten en meer bewegen.
Dat aankomen was voor haar niet makkelijk. Ze had een zeer actieve leefstijl, was gewend functioneel te eten (alleen als ze honger had). Haar uitgangsgewicht bleek te laag te zijn, ontdekte ze bij de arts die haar tijdens dit proces zou monitoren. Ze had ondergewicht. Om in 3 maanden ruim 20 kg aan te komen, ging ze 4000-5000 kcal per dag eten. En ze stopte met sporten en dagelijks bewegen. Dat was heel moeilijk voor haar.
Om inspiratie op te doen voor gewichtstoename ging ze naar de Verenigde Staten, waar het grootste aantal mensen met overgewicht en obesitas leeft. Daar deed ze mee aan een uitdaging om een reuze hamburger te eten en bezocht ze een vrouw die 300 kg weegt. Je hoort haar de hele tijd dikke mensen veroordelen. Ze kijkt op hen neer. Maar ze breekt als ze ziet hoe een gezin in een fastfood restaurant eet, terwijl de kinderen obesitas hebben. Ze huilt als ze zegt: ‘de ouders zaten er gewoon bij en niemand deed iets.’ I could never feed my child to death. Ik denk dat ze ook hierin heel eerlijk was in haar gevoelens: hoe kun je dit je kind aandoen?
Uiteindelijk lukt het haar met heel veel moeite in 3 maanden ruim 20 kg aan te komen. Allemaal tegen haar dokters advies in. Want ze wordt er (natuurlijk) ook heel ongezond van: gewrichten hebben te lijden, haar cholesterolwaarde wordt heel hoog. Ze krijgt veel buikvet, haar hartslag en ademhaling veranderen, haar conditie verdwijnt, ze snurkt.
En dan gaat ze afvallen. Ze gaat niet op dieet. Ze gaat weer eten zoals ze deed: alleen als ze honger heeft. Ze kiest wat ze wil, sluit geen voedsel uit, maar beperkt portiegrootte. Stopt met chocolademelk, sappen en frisdrank. En gaat weer sporten. Nu met heel veel moeite, want ze schaamt zich voor haar lichaam, heeft het zwaar omdat ze 20 kg extra moet meetorsen. Ze  moet er hard voor vechten, maar het lukt haar wel. Bijna al het gewicht raakt ze weer kwijt. Niet alles, want uiteindelijk neemt ze het advies aan om niet weer naar het ondergewicht te gaan dat ze bij aanvang had.
Ik vond het een mooie, treffende documentaire. Ik denk dat ik deels hetzelfde denk over gezond eten en afvallen als Katie, maar in tegenstelling tot haar, beschik ik over een groot inlevingsvermogen. Uiteindelijk denk ik dat dat nodig is om mensen te kunnen helpen bij gezonder leven. Niet veroordelen, maar begrip hebben voor hun situatie en daarop mijn adviezen laten aansluiten.
De documentaire is in twee delen te zien op TLC.
Vind je het leuk om mijn blogs te lezen? Deel ze met vrienden en collega’s op Social Media.