donderdag 17 december 2015

Bijna Kerst!

Sinds begin oktober zeggen cliënten op het spreekuur over de feestdagen: ‘tja, het zal nu niet meevallen, de feestdagen komen er weer aan.’ Let wel, het duurt dan nog twee en halve maand voordat het echt zover is. Dat zegt al heel veel over de consumptie maatschappij waarin wij leven.

Verleiding door marketing
Hoe makkelijk en op hoeveel plekken worden we wel niet verleid worden om extra’s te kopen! In september liggen de pepernoten, chocolade letters en al het andere Sinterklaas snoepgoed al in de winkels. En vanaf 6 december kerstkransjes, kerstkoeken, kerst noem-het-maar-op.
De afgelopen weken is het reclameblok op tv minstens voor de helft gevuld met reclames over eten, gezelligheid (gekoppeld aan eten), speciaal eten voor de feestdagen, luxer eten, uitgebreider eten. Dat eten krijgt dan ook een andere benaming of etiket. En dan heet het Delicieux of Excellent. Daar zit een enorme marketing achter. Verpakkingen worden kleiner, krijgen een luxere uitstraling, hebben een matte afwerking in plaats van glanzend of juist andersom (afhankelijk van hoe het originele, doorsnee product normaalgesproken verpakt is). De plaats in de winkel wordt prominent, het product wordt aangekondigd in het (kook)tijdschrift van de winkel.
Eerste kerstdag
In The Telegraph lees ik dat Britten op eerste kerstdag zo’n 7000 calorieën naar binnen werken. Ter vergelijking: we hebben gemiddeld 2000 tot 2500 calorieen per dag nodig. In Nederland weet ik niet hoeveel we extra eten. Maar ik kan me voorstellen dat dat niet zoveel zal afwijken. Die hogere calorie inname begint eigenlijk al bij het ontbijt: croissantjes, luxe broodjes, kerstbrood, roomboter, meer beleg, luxer en uitgebreider beleg, (verse) vruchtensappen.

Koken, kokkerellen en tafelen
Gemiddeld besteden wij Nederlanders dagelijks 18 minuten aan koken. Tijdens de feestdagen willen we er best méér tijd aan besteden. Aan het bedenken, boodschappen doen, voorbereiden (snijden, mengen, mixen, marineren) en het koken zelf. En vergeet niet dat tijdens het koken veel geproefd en gesnoept wordt. Tijdens het koken wordt soms al meer dan 500 calorieën gesnoept en geproefd voordat het eten op tafel staat.
En dan zijn er tussen de maaltijden door nog alle snoeperijen en extra’s. Gebakjes, bonbons, chocolaatjes, kerstkransjes, slagroom, kaasjes, stokbroodje, nootjes, hapjes, en natuurlijk wijn, bier, likeur, sterke drank.

Boodschappenlijstje
Op het spreekuur bespreek ik met mijn cliënten dan ook het boodschappen doen. Probeer te zien waar en hoe je word verleid in de winkel om meer te kopen en andere dingen te kopen dan je van plan was. Bedenk vooraf wat je nodig hebt en welke hoeveelheden je nodig hebt. Maak een lijstje. Eigenlijk houden mensen altijd van alles over en eten ze niet alleen op de twee kerstdagen teveel maar ook in de dagen erna. Totdat ze aaneengesloten tot Oud & Nieuw een soort feestweek hebben.

Keuzes
Door er vooraf bij stil te staan, en keuzes te maken over wat je écht lekker vindt, waardeert en belangrijk vindt tijdens Kerst, kun je je calorie inname beperken, zonder dat dat vervelend voelt. Kortom, niet overal ja op zeggen maar ook niet alles hoeven weigeren. Bewust kiezen en eten dus. Vóór, tijdens en na de feestdagen.