donderdag 27 september 2018

Eiwitshakes

In het tv programma Radar werd deze week aandacht besteed aan eiwitshakes bij sport. Heb je die nu wel of niet nodig om meer spieren op te bouwen bij krachttraining?

Krachttraining en voeding
Als je gespierder wilt worden, dan kun je krachttraining doen. Maar je benut je trainingen pas optimaal als je tegelijkertijd ook je voeding aanpast. Elke gezonde voeding begint bij de Schijf van Vijf. Ook bij sporters is dat zo. Als je eet volgens deze richtlijnen, dan krijg je alle energie en voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnen. Eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vitamines en mineralen. Zorg voor veel variatie zodat je van alles wat binnen krijgt.

Wat is krachttraining?
De training is gericht op spierkracht, spiergroei en het verbeteren van spierfunctie. Krachttraining heeft als doel om het gehele lichaam sterker te maken en is niet gericht op slechts één spiergroep of beweging. Je gebruikt je eigen lichaamsgewicht of extra gewichten om je spieren sterker te maken. Voorbeelden zijn gewichtheffen, crossfit, fitness, trainingen met losse gewichten (dumbell of kettlebell).

Eiwitten
Je lichaam heeft meer dan 600 spieren. De spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. Om je spieren in stand te houden en om ze te laten groeien, heb je als sporter voldoende eiwitten in je dagelijkse voeding nodig. Door gebruik te maken van de Schijf van Vijf, krijg je al een goede basis aan eiwitten binnen. Ze staan in het roze vak. Door te variëren met verschillende soorten eiwitbronnen, krijg je meer essentiële aminozuren binnen. Dit zijn de bouwstenen van de proteïnen die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Wissel daarom af met vlees, kip, vis, ei, zuivel, kaas, sojadrink, noten en peulvruchten.

Hoe meer hoe beter?
De meeste krachtsporters krijgen met gezonde voeding al voldoende eiwitten binnen. Wil je met krachttraining je spiermassa vergroten, dan kun je wat meer eiwit nemen. Dit doe je bijvoorbeeld met wat extra kwark, kipfilet of tonijn. Ook zijn er sporters die kiezen voor een eiwitshake. Maar let op! Een veel hogere eiwitinname zorgt niet voor meer spiergroei. Als je teveel eiwitten eet, dan gaat je lichaam deze gebruiken als brandstof of ze worden opgeslagen in de vorm van vet. Dat betekent dat je juist aankomt in plaats van dat je er strakker uit gaat zien.

Hoeveel eiwit
Per dag heb je als gezonde volwassene 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Als recreatieve sporter (3-4 trainingen per week) is dit zo’n 1,5 gram. Als je 70 kilo weegt dan betekent dit dat je 60 tot 105 gram eiwit per dag nodig hebt. Welke hoeveelheid voor jou van toepassing is, is afhankelijk van het trainingsdoel en de trainingsintensiteit. 
 
Maaltijdplanning en timing
Begin met een goede eiwitverdeling over de gehele dag: 20-25 gram eiwit per maaltijd per dag. Doe je dat al goed? Dan streef je daarna naar een eiwitrijke (herstel)maaltijd of snack na de training. Deze moet 20-25 gram eiwit bevatten in combinatie met koolhydraten. De koolhydraten zijn bedoeld om je voorraad energie in je spieren weer aan te vullen. Dat kan een eiwitshake zijn maar dat is absoluut niet nodig. Bijvoorbeeld 200 gram magere kwark of skyr met 20-30 gram muesli bevat ook 25 gram eiwit. Gebruik dit 30 minuten tot maximaal 1 uur na de inspanning. Direct na het trainen zijn je spieren namelijk het best in staat tot herstel en worden de eiwitten optimaal benut voor opbouw.

Ga voor een persoonlijk afgestemd advies naar een sportdiëtist bij jou in de buurt.

Lees hier meer over voeding bij krachtsport. Kijk hier de aflevering van Radar terug.