donderdag 13 september 2018

Sportvoeding

Of je nu net begonnen bent met sporten of een fanatiekeling bent die meerdere keren per week traint, gezonde voeding is de basis voor iedere sporter. Wat is die gezonde basis precies en hoe stem je je voeding het best af op de sport die je beoefent? Adviezen van een sportdiëtist kunnen je helpen.

Doelen
Elke sporter heeft zijn eigen doel. Uiteindelijk gaat het altijd om het verbeteren van jezelf. Of dat nu vergroten van kracht, verhogen van conditie, verbeteren van uithoudingsvermogen, het bereiken van een hogere snelheid, toename van spiermassa en/of afname van vetmassa is, elke doel is er eentje en elk persoonlijk doel is belangrijk. Want als sporter moet je de focus kunnen houden op je drijfveer. Als je doelloos bezig bent, gooi je al snel de handdoek in de ring.

Wanneer ben je een sporter?
En wanneer zou je naar een sportdiëtist gaan? In de Artsenwijzer Diëtetiek* wordt de volgende richtlijn gehanteerd: ‘Atleten die minimaal drie keer per week trainen gedurende 1 – 2 uur of meer’. Dan is er nog de Dieetbehandelingsrichtlijn Wedstrijdsport** die dat aanvult met: ‘… en die probeert door middel van een constructieve trainingsopbouw zijn prestatie te verbeteren en zo mogelijk zijn maximale prestatiegrens te halen.’ Voldoe je hier (nog) niet aan, dan kun je voor een advies over gezonde voeding naar elke diëtist.

Gezond eten
Gezond eten is een breed begrip en kan voor iedereen iets anders betekenen. Op het spreekuur praat ik over welke voeding je elke dag nodig hebt en hoeveel je ervan nodig hebt om gezond te kunnen blijven (of worden). Dat is voor iedereen anders want het is afhankelijk van geslacht, leeftijd, dagelijkse activiteiten, (chronische) ziektes, lichaamsgewicht en gewenste verandering hierin. Je krijgt daarom van de (sport)diëtist een persoonlijk advies, afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Vijf basistips
Een aantal adviezen is altijd hetzelfde, omdat de gezonde basis voor iedereen geldt. Ik zet er hier vijf op een rijtje:

-      Kies verse, onbewerkte producten. Neem zo weinig mogelijk kant en klaar of per portie verpakte voedingsmiddelen. Laat pakjes, zakjes en maaltijdmixen staan.

-      Eet elke dag 2x fruit en 250 gram groenten.

-      Zorg ervoor dat ook je tussendoortjes gezond zijn, bijvoorbeeld fruit, groenten, noten of yoghurt.

-      Drink voldoende: 1,5 - 2 liter per dag en kies voor dranken zonder suiker. Water, thee, koffie, ongezoete zuivel.

-      Maak gebruik van volkoren granen: volkoren brood, volkoren of meergranenpap, zilvervliesrijst, volkoren pasta of noodles, volkoren tortilla etc.

Sportvoedingsadvies
Ik ben diëtist en sportdiëtist. Op mijn spreekuur komen daarom mensen met heel uiteenlopende wensen, vragen, achtergronden, (chronische) ziekten en doelen. Ook sporters. Ik geef iedereen een persoonlijk advies. Bij sporters is dit afhankelijk van de intensiteit en de duur van de sport, de trainingstijden, het sportseizoen en de persoonlijke doelstellingen. Elke sport(er) is immers verschillend.

Maak een afspraak via 088-1239988 of vul het contactformulier in https://www.careyn.nl/contact-met-careyn/contact/


* dit is een informatiewijzer voor artsen wanneer en waarbij een dieetadvies van belang is en wat het juiste moment van verwijzen is

** behandelingsrichtlijnen of protocollen voor diëtisten