donderdag 31 januari 2013

Chocolade

Twee weken geleden was ik met vriendinnen een weekend naar Brussel. Nu staat België natuurlijk welbekend om de heerlijke chocolade, maar de hoeveelheid winkels waar chocolade werd verkocht, bonbonzaken en patisserieën was werkelijk overweldigend. Etalages met prachtige chocolade kunstwerken, handgemaakte bonbons en lonkende stukken chocolade lokten ons naar binnen. Nu was het ook nog waanzinnig koud dat weekend, dus voor ons geen straf om hier en daar naar binnen te gaan en ons te vergapen aan al die chocoladepracht. Heerlijk ook om een beker warme chocolademelk te gaan drinken.
Chocolade heeft voor veel mensen een streepje voor op andere zoetigheden. Gedacht wordt dat dat deels komt doordat het smeltpunt van chocolade net onder onze lichaamstemperatuur ligt, waardoor het smelt in de mond. We eten op veel manieren onze chocolade: in de vorm van repen, bonbons, snoep, op brood als hagelslag of chocoladepasta en als chocolademelk of chocolade ijs.
Ik herinner me nog hoe heerlijk ik het vond om als kind Sjakie en de chocoladefabriek te lezen. Roald Dahl beschreef alles in het boek zo beeldend  dat je bijna alles kon mee ruiken en meeproeven. De fonteinen! De chocolade grassprietjes! En later om te kijken naar de film Chocolat met Juliette Binoche en Johnny Depp, waarin zij een chocoladewinkel / bonbonnerie begint in een conservatief stadje en langzaam iedereen verleidt met haar heerlijkheden. Haar gave is om bij haar klanten te bespeuren welke soort chocolade zijn favoriet is.
Omdat chocolade zo geliefd is, maar natuurlijk ook bekend staat als ongezond, zijn er ook altijd mensen die allerlei theorieën hebben en graag geloven dat het juist heel gezond is om te eten. Dat zou komen door de flavonoïden. Dit zijn anti-oxidanten die ook voorkomen in fruit, groenten, noten, thee en wijn. Ze hebben een gunstige werking op bloeddruk en bloedvaten. Maar voor de gunstige werking van deze flavonoïden denk ik dat het een beter idee is om die op te doen uit groenten, fruit en thee. Want behalve flavonoïden bevat chocolade ook veel verzadigde vetten en die hebben juist weer ongunstig effect op hart- en bloedvaten.  Ook wordt wel gedacht dat pure chocolade veel gezonder is dan melkchocolade. Dat is niet zo. 100 gram pure chocolade bevat 540 calorieën en 100 gram melkchocolade bevat 546 calorieën en beiden bevatten 33 gram vet. Dit geldt overigens ook voor de extra pure chocolade met 72% cacao. Het minimale verschil in calorieën tussen melk en puur wordt veroorzaakt door een theelepel suiker méér in de melkchocolade.
In Vogue las ik laatst een feit waar ik zelf nooit zo over had nagedacht. In het artikel werden delicatessen beschreven. Daarbij werd genoemd dat aan het meest luxe eten en drinken vaak een behoorlijk prijskaartje hangt. Denk hierbij aan oesters, kaviaar, truffels en champagne. De schrijver van het artikel voegde aan het rijtje van heerlijkheden zelfgemaakte chocolademelk toe. Want zelfs met de beste kwaliteit chocolade en het gebruik van verse melk is chocolademelk nog steeds heel  toegankelijk en betaalbaar voor iedereen. Fijne gedachte, zo in het winterseizoen.