Toch
is het niet zo vreemd. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht vonden dat
als je mensen vraagt een eetdagboek bij te houden dat er sprake is van onderrapportage.
Mensen zijn eerder geneigd op te schrijven hoe zij zouden willen eten dan hoe
hun werkelijke inname eruit ziet. Daarnaast is het vaak zo dat opschrijven de
eetgewoonten beïnvloedt en dat mensen in de periode dat zij een eetdagboek
bijhouden daadwerkelijk minder gaan eten dan normaal.
Mensen
met overgewicht bleken een onderrapportage te hebben van een kwart tot zelfs de
helft van de werkelijke inname. Tweederde hiervan kon worden toegeschreven aan
het niet nuttigen van voedsel in de periode van het bijhouden van het dagboek en
de rest aan het niet opschrijven. Op het moment dat van diëtisten werd gevraagd
een eetdagboek bij te houden, werd in die week door hen 16% minder gegeten.
Toen aan hen werd uitgelegd dat dit speelde en met welk doel de onderzoekers
wilden weten hoe mensen rapporteerden, werden in de periode daarna eetdagboeken
ingevuld volgens de werkelijke inname en aten zij niet minder dan gewoonlijk.
Als ik
denk aan mijn spreekuur, dan zijn er ook veel mensen die zeggen dat ze geen
idee hebben waardoor ze overgewicht hebben. Want aan het eten kan het niet
liggen. Ze eten helemaal niet veel. En ze eten gezond. Argument dat zij vaak
aanvoeren is: we eten bijna nooit friet of gefrituurde produkten.
Vet
eten wordt geassocieerd met friet, gefrituurde snacks en pizza. Zelden wordt
gedacht aan broodbeleg zoals kaas, worst, paté, salades, chocoladepasta en
pindakaas. Aan kant en klare broodjes met dubbel beleg zoals het Broodje Gezond
waar kaas, ham en ook nog ei op zit. Aan pasta met gehakt én geraspte kaas, aan
stamppot met worst én spekjes, aan (maaltijd)salades met daarin kaas, croutons,
zaden, pitten, noten en een dressing op basis van olie.
Toen
ik gisteren een workshop Voeding & Leefstijl gaf aan leerlingen van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn, besprak
ik met hen de Schijf van Vijf. De basis van gezond eten. Samen met hen speelde
ik ook het bijbehorende spel. Uit het kaartspel blijkt wat bij gezond eten
hoort en welke produkten we wel gewend zijn te eten omdat ze lekker zijn , maar
die we niet echt nodig hebben. Dat bleken wel verrassend veel produkten te
zijn. Denk aan frisdrank, alcohol, sauzen, tussendoortjes, koek, snacks, chips
en chocolade.
Op het
spreekuur geef ik mensen een persoonlijk en passend advies. Het is niet de
bedoeling om al deze produkten te laten
staan, maar om goed te kijken naar wat, wanneer, waar en hoeveel. Als je die
regel goed toepast, dan lukt het om gezond te eten en lekker te eten.