woensdag 19 maart 2014

Allemaal dikke mensen?


Ik heb mijn spreekuren in gezondheidscentra. Vaak zijn er in deze praktijken ook co-assistenten. Afgelopen week vroeg een co-assistent of ze een middag mocht meekijken met mijn spreekuur.

Op het spreekuur waar ze meekijkt, komen die dag 4 mensen met ondergewicht en ondervoeding. Ze hebben allemaal een eigen verhaal, een andere achtergrond en hun leeftijden variëren ook sterk: 10, 15, 28 en 42 jaar. Drie mannen, een vrouw.


Het jongetje van 10 is door zijn ouders verwaarloosd en is door Bureau Jeugdzorg uit huis geplaatst. Hij verblijft nu grotendeels in een pleeggezin en hij komt met zijn pleegmoeder voor de derde keer naar het spreekuur. Hen geef ik voorbeelden van eten dat makkelijk te kauwen en te slikken is, de keuze voor volle produkten in plaats van mager en halfvol. Ook praat ik over het starten met dieetvoeding, want de gewenste gewichtstoename lukt tot dusver niet zo goed.

De jongen van 15 komt met zijn moeder. Ze vertellen dat hij de afgelopen tijd veel spanningen heeft gehad en dat hij veel last heeft van een vol gevoel en misselijkheid. Hierdoor eet hij met moeite broodmaaltijden en slaat hij de warme maaltijd al langere tijd over. Met hen bespreek ik kleine, frequente maaltijden, zijn brood dikker besmeren en beleggen, minder water drinken en vaker kiezen voor dranken met een voedingswaarde zoals zuivel en vruchtensappen. Ook raad ik hem aan weer kleine beetjes van de warme maaltijd te nemen om dit op te bouwen.

De man van 28 komt voor de eerste keer. Hij vertelt dat hij last heeft van refluxklachten: zijn eten blijft niet in de maag maar komt makkelijk omhoog waardoor hij vaak braakt. Daarom is hij zichzelf gaan beperken in wat en hoeveel hij eet. Om te zorgen dat wat hij eet, ook binnenblijft. Hij eet op dit moment ongeveer een kwart van wat hij eigenlijk nodig heeft en bijzonder eenzijdig uit angst voor braken. Hierdoor heeft hij een groot tekort aan vitamines. Hij is erg moe, futloos, voelt zich slecht, kan zich weinig inspannen. We praten over het opbouwen van een gezonde voeding, nieuwe dingen uitproberen, over welke vitamines in welk voedsel zitten.

Daarna komt de 42-jarige vrouw. Ze vertelt dat ze in het afgelopen jaar veel is gaan sporten. Ze voelt zich goed, maar ze is door het sporten veel afgevallen. Zoveel, dat ze nu op de grens zit van ondergewicht en gezond gewicht. Ze zou graag een paar kilo willen aankomen. Ze vraagt zich af hoe ze dit het best kan aanpakken. We praten over sport en voeding, koolhydraten en eiwitten en de functies van deze voedingsstoffen in het lichaam.

De co-assistent vertelt later dat ze het heel erg leuk vond om mee te kijken. Hoewel ze wist dat er op het spreekuur niet alleen maar dikke mensen komen, had ze niet voorzien hoe de gesprekken zouden lopen. Tijd nemen voor het gesprek, doorvragen naar hoe en waarom. Iedere patiënt is anders en vraagt om een andere aanpak. Ik hoop dat deze middag haar bijblijft. Straks is ook zij een verwijzer.