donderdag 27 november 2014

30 day challenge

Pick a challenge, do it for 30 days and create a new habit. Als je 30 day challenge op Google intoetst dan krijg je daar allerlei mogelijke uitdagingen om in 30 dagen je billen, armen, buikspieren, en nog veel meer te verbeteren en topvorm te komen. Ik geef toe dat ik zelf weleens aan de 30 day plank challenge begonnen ben (niet afgemaakt) en mijn buurvrouw aan de 30 day ab challenge (ook niet afgemaakt).
 
Maar nu lees ik in The Washington Post het verhaal van een man die 30 dagen geen pakjes, zakjes, kant & klaar of bewerkt voedsel heeft gegeten. Die had ik nog niet eerder gehoord en ik ben benieuwd hoe hij het heeft ervaren. Hij zegt er het volgende over: ‘I stopped eating food that comes in a package. I’ve never felt better.’
 
Dat klinkt veelbelovend. Geweldig dat je dat in 30 dagen al kunt bereiken. Hij vertelt dat hij erg gewend was geraakt aan regelmatig (2x per week) pizza eten, afhaal burrito’s, afhaal noodles. In zijn koelkast stond standaard yoghurt met allerlei smaakjes, bier, restjes van afhaaleten, sausjes. Zijn dagelijkse tussendoortje bestond uit een handvol snoep.
 
Een collega vertelde hem over de 30-day "food cleanse". Een periode waarin je alleen maar onbewerkt, ongeraffineerd, suikervrij voedsel eet en ook nog eens alle zuivel en tarwe weglaat (en alcohol). Omdat hij toch al niet tevreden was over zijn eetpatroon besloot hij mee te doen. In het begin vond hij het ontzettend moeilijk. Hij vertelt dat hij een emotionele eter is: rotdag? KitKat en pizza! Voel je je geweldig? KitKat en pizza! Doordat het nu niet meer mocht ging hij in het begin juist nóg meer zin hebben in dit soort verboden eten. Dat was ook wat de website zei over het veranderen van eetgewoonten. In het begin is het moeilijk en verlang je naar alles wat niet mag. Hij ging er zelfs ’s nachts over dromen.
 
Maar na ongeveer een week werd het beter en makkelijker. Dat kwam doordat hij de effecten op zijn gezondheid erg ging merken: hij kon ’s morgens veel makkelijker opstaan, voelde zich veel minder duf. Hij had in de middag geen last meer van de bekende dip, had minder koffie nodig om wakker en alert te blijven, en op het moment dat hij thuiskwam na het werk viel hij niet meer om van vermoeidheid. En hij ging afvallen: ongeveer 1 kg per week. Hij leerde koken en ging dat ook leuk vinden. Want hij voelde zich goed in plaats van redelijk of slecht.
 
Toen kwam het einde van de 30 dagen in zicht. En dat zette hem aan het denken. Hoe ga je verder? Als iets zo goed voelt, dan wil je het niet opeens opgeven omdat de 30 dagen voorbij zijn. Maar zou je het volbrengen van 30 dagen niet kunnen vieren met pizza? Hij zegt dat hij nog niet besloten heeft... maar misschien wel eens zal bezwijken voor snoep of pizza.