'Van de lucht kom ik al aan!'
en: 'Ik hoef maar naar een taartje te kijken en het zit al op mijn heupen'. Nog
eentje: 'Ik heb een vriendin die alles kan eten zonder dik te worden en ik kom
meteen aan na een weekendje weg'. Zomaar wat uitspraken die je misschien bekend
voorkomen. Hoe zit dat? Komt de ene persoon echt sneller aan dan de andere?
De
belangrijkste reden dat mensen zeggen, en ook oprecht denken, is dat ze niet
goed inschatten wat, wanneer, hoe vaak en hoeveel zij eten. En daar zijn
meerdere verklaringen voor.
Automatisme
Heel veel van onze eetgewoonten
zijn automatismen. Dat is handig en fijn, want we moeten al heel veel
beslissingen nemen in ons dagelijks leven. Alleen al over eten maken we 200 beslissingen
per dag! Het is dan ook wel makkelijk als een aantal zaken op de ‘automatische
piloot’ gaan. Denk hierbij aan ochtendrituelen zoals douchen, haren doen,
opmaken, tanden poetsen. Of de route die je neemt naar je werk (bedenk maar:
dat is vaak dezelfde). Maar als eetgewoonten heel automatisch gaan, dan ben je
je er dus een stuk minder bewust van. En daar kan het mis gaan als je het hebt
over het ontwikkelen van overgewicht.
Onbewust
eten
We handelen niet alleen
automatisch, maar ook gedachteloos. Denk maar eens aan iets eten terwijl je aan
het lezen, werken, tv kijken bent. Dan graai je soms met je hand naar iets te
eten, óók als je schaaltje of zak al leeg is. En hoe vaak loop je op je werk
langs een snoep pot en neem je er werkelijk wat uit (eentje, twee, een
handje…). Of wil je nog een slokje drinken nemen terwijl je beker of glas al
leeg is. Het terug brengen van bewust eten in je leven is iets wat veel moeite
kost, maar wél haalbaar is. Daar kan een diëtist je bij helpen.
Onderschatting
Daarnaast komt het natuurlijk
ook geregeld voor dat de voedingswaarde van een product wordt onderschat. Dan
wordt calorierijk voedsel gegeten of gedronken wat wel een gezond imago heeft.
Denk aan ‘hippe’ smoothies boordevol vruchtensuiker. En avocado, noten, en pitten
die heel vetrijk zijn.
Maaltijd
of niet?
Ik heb
het in gesprekken vaak over maaltijden. Daarmee bedoel ik ontbijt, lunch en warme
maaltijd. Hier bestaan weleens misverstanden over. Dan zeggen mensen: ik eet
maar één maaltijd per dag. En ja, ik neem overdag wel eens wat brood of fruit.
Bij doorvragen blijkt dan dat mensen gewoon 6 sneden brood met kaas en 2
stukken fruit meenemen naar het werk, maar dat niet zien als maaltijd. Want in
hun ogen de enige echte maaltijd het warme eten. De rest valt daar in hun ogen
niet onder.
Dagboek
Om te weten waardoor je
aankomt, moet je bewuster eten. Een eetdagboek bijhouden, bijvoorbeeld in een
app, kan je hierbij helpen. Ook eten en drinken aan tafel. En alleen eten als
je niet ook met andere dingen bezig bent; tv kijken, krant lezen, met je
beeldscherm bezig zijn.