vrijdag 29 juni 2018

Acht simpele tips om af te vallen


Afvallen valt niet mee. Hoe kun je het voor jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Door een aantal basisregels te gebruiken. Hier lees je acht simpele tips om je doel te bereiken!


Eet voldoende
Overeet jezelf niet. Blijf niet dooreten uit gewoonte of omdat het eten zo lekker is. Probeer te voelen wanneer het genoeg is en eet niet tot je vol zit. Eet de pannen niet leeg maar bewaar restjes voor een volgende dag.

Eet gezonde voeding
Kies voor vers en onbewerkt. Neem vooral groenten, fruit , ongezoete zuivel en een handje noten als tussendoortje. En drink water. Neem geen snacks, voorverpakte koeken of repen, vermijd junkfood, stop met frisdrank, smoothies en sappen.

Ga op tijd naar bed
Zorg dat je 7-9 uur per nacht slaapt. Slaaptekort kan ook leiden tot overgewicht. Zet daarom een uur van tevoren je telefoon, laptop of tablet weg of zelfs uit. Gebruik geen caffeine of alcohol na 18.00 uur. Zo slaap je makkelijker in.



Beweeg, sport en eet daarbij gezond

Beweeg elke dag tenminste 60 minuten. Ga sporten naast je dagelijkse bezigheden en stem je eten af op je sportmomenten. Als je wilt afvallen door het sporten, ga dan niet méér eten dan je gewend was maar kies voor de juiste timing: eet wat voor het sporten en gebruik na het sporten yoghurt of kwark om je eiwitten aan te vullen. Sportshakes zijn niet nodig.


Kies een sport die je ook echt gaat doen (en volhouden!)

Je kunt wel bedenken dat je 3x per week naar de sportschool gaat, maar als je met tegenzin gaat, zul je het niet lang volhouden. Kies een sport die bij je past, vraag eventueel iemand mee om samen te gaan. Dit kunnen ook fietstochtjes zijn, wandelingen in de bossen, tennis, zwemmen, dansen, wat jij maar wilt.


Beperk je alcoholgebruik

Alcohol is voor niemand gezond en je krijgt er veel calorieën mee binnen. Als je eenmaal begint met drinken, wordt het moeilijker om glas 2,3,4 te laten staan. Alcoholvrij bier heeft minder calorieën dan gewoon bier, maar wel nog steeds zo’n 55 calorieën per glas.


Snoep met mate

Op lange termijn gaat het niet werken om alle lekkers te laten staan. Zorg ervoor dat het grootste deel van je voeding gezond en voedzaam is. Dan kun je jezelf ook elke dag een keertje trakteren op een koekje bij de koffie, een stukje chocolade, een klein (zelfgemaakt) ijsje of een schaaltje zoutjes. Uiteindelijk gaat om hierbij om portiegrootte (een stukje chocolade in plaats van een reep) en hoe vaak je dit doet.


Maak leefstijlveranderingen, volg geen dieet

Door veranderingen te maken in je dagelijkse gewoonten in plaats van een dieet te gaan volgen, is het makkelijker om je gewicht straks te behouden. Na een periode van (streng) diëten volgt altijd terugval. Kleine veranderingen zijn beter te vol houden en zo blijf je dichter bij jezelf.