donderdag 9 augustus 2018

Vijf tips voor een gezond ontbijt


Het ontbijt is de eerste maaltijd van je dag. Het is daarom fijn als dat meteen een gezond begin is. Zo kun je er vol energie tegenaan!


Eiwitten

Eiwitten zijn bouwstoffen voor je lichaam. Als je wilt dat je lichaam de eiwitten optimaal benut voor onderhoud, spierherstel en opbouw, is het aan te raden om met elke hoofdmaaltijd 20-25 gram eiwit binnen te krijgen. Ook geven eiwitten je lang een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer honger hebt. Eiwitten zitten het meest in magere en halfvolle kwark, skyr, magere griekse yoghurt, cottage cheese, eieren, kip, vis, soyazuivel, peulvruchten en quinoa.

 

Gezonde vetten

Vetten zijn brandstoffen voor je lichaam. Ze geven je letterlijk de energie om de dag door te komen. Vetten bevatten vitamines en je lichaam heeft ze nodig om je ogen, je hersenen en je spieren goed te laten werken. En ze zorgen ook nog eens voor een verzadigd gevoel. Kies vooral gezonde vetten (onverzadigde vetten) om toe te voegen aan je ontbijt. Denk aan noten, zaden en pitten, vette vis (bijvoorbeeld gerookte zalm) en avocado.

 

Laat bewerkte producten links liggen
Kant en klare ontbijtdrink, ontbijtrepen, verpakte ontbijt koeken, gezoete zuivel in een knijpverpakking, smoothies uit een fles; laat ze liggen in de supermarkt. Het zijn vaak suikerbommetjes met weinig vezels. Je krijgt er juist weer sneller honger van. Kies voor vers en onbewerkt. Ga voor volkorenbrood, roggebrood, (soya)zuivel met havermout, muesli, noten, zaden, pitten, volkoren ontbijtgranen, kies wat bij jou past. Maak kleine pannenkoekjes met volkoren meel, havermout, ei en (soya)zuivel. Als je geen ochtendmens bent, zet het dan de avond vooraf al klaar.

 

Vers fruit in plaats van sap

Vruchtensappen en smoothies hebben een gezond imago, maar ze zijn meestal niet zo gezond. Vers fruit heeft veel meer vezels, waardoor je aan een portie al genoeg hebt. Sappen worden vaak gemaakt door meerdere vruchten uit te persen waardoor vezels verloren gaan en er wel drie porties fruit in een glas terecht komen. En inderdaad, dan ook de (natuurlijke) suikers van drie porties fruit. Voeg bevroren of vers fruit toe aan je yoghurt, snijd een halve avocado op je brood, meng partjes appel door je havermout en voeg wat kaneel toe.



Portiegrootte

Natuurlijk is het al heel goed om te kijken naar welke keuzes je maakt, daarnaast kun je ook kijken naar hoeveel je ervan eet. Zeker als je iets heel lekker vindt is het moeilijk om je portiegrootte te beperken. Twijfel je of je niet teveel binnenkrijgt? Houd dan eens een eetdagboek bij in een app, zodat je kunt zien of je niet teveel eet. Bijvoorbeeld de Eetmeter van het Voedingscentrum https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/