Van een van mijn collega’s lees ik de volgende
tweet: Vandaag weer gehoord aan het eind van
consult: blij met advies, had veel eerder moeten komen, valt 100% mee! #Vooroordelen
over #diëtisten
Leuk om deze uitspraak te lezen, omdat
hij heel herkenbaar is. Ik hoor het ook vaak van mensen. Dat ze erg tegen de
afspraak met de diëtist hadden opgezien, dat ze bang waren dat ze na deze
afspraak heel veel niet meer mochten eten, en dat ze een dieet voorgeschreven
zouden krijgen.
Het beeld dat mensen hebben van de
diëtist, is vaak niet rooskleurig. Dat er in de afgelopen 10-15 jaar veel
veranderd is in de werkwijze van de diëtist, is niet iets wat iedereen weet of
verwacht. Was het vroeger vaak zo dat er een streng dieet werd gehanteerd of
dat er werd verwacht van mensen dat ze hun eten moesten afwegen op een
keukenweegschaal, nu is het zo dat we veel meer uit gaan van motivatie,
verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van mensen. Dat heeft deels te maken
met de komst van het internet. Mensen kunnen veel makkelijker zelf informatie
opzoeken en lezen over wat ze mankeren. En dus ook wat ze eraan kunnen doen.
Dat maakt mensen mondiger en hun eigen expertise groter.
Op het dieetspreekuur proberen we
zoveel mogelijk onze adviezen te laten aansluiten op de vragen die leven bij
onze cliënt. Als iemand gemotiveerd is om een bepaald aspect van zijn
eetgewoonten te veranderen, dan is het goed om juist dát onderwerp te bespreken
waar de cliënt zijn vraag over heeft.
Soms lijkt het daardoor voor de
cliënt bijna alsof hij of zij niet veel hoeft te doen of te veranderen. Omdat
de cliënt er klaar voor is die aanpassing in zijn eetpatroon te maken. Hij
staat er op dat moment open voor om een aanpassing te doen.
Grappig was een gesprek vorige week
met een cliënt. Zij was gekomen met licht overgewicht en een te hoog
cholesterolgehalte. Inmiddels was ze 6 kg (bijna 10% van haar gewicht) afgevallen
en haar cholesterolgehalte was gedaald. Ze zei dat ze het gevoel had dat ze er
bijna niets voor had hoeven doen. Het was haar dus erg meegevallen. Bij
doorvragen bleek dat mevrouw toch wel aardig wat had veranderd in haar
voedingsgewoonten om dit doel te kunnen behalen. Ze was meer vis gaan eten, had
tussendoortjes, wijn en toostjes laten staan, had magere soorten beleg en vlees
gekozen bij de warme maaltijd.
Ze vertelde dat het meeviel, ook
omdat ze zich zoveel beter voelde: veel minder opgeblazen, had meer energie
gekregen. Dat motiveerde haar om dit vol te houden. En daardoor voelde het niet
als een opgave.
Sinds juni hebben wij diëtisten een
twitter account: @Careyn_dietist. Tweet met ons mee!