donderdag 19 december 2013

Dieetconsult in de supermarkt?

Tijdens cursussen over gezond eten die mijn collega’s en ik regelmatig geven, is vaak één van de bijeenkomsten letterlijk in de supermarkt. De reden daarvoor is dat er tijdens de cursus zoveel wordt gesproken over eten, dat het handig is om alles bij de hand te kunnen hebben terwijl je erover praat.
 
Tijdens de cursus praten we over de Schijf van Vijf. Dit is een handig hulpmiddel om te zien of je alle basisvoeding binnenkrijgt. Basisvoeding, daar bedoel ik mee: al het eten dat ervoor zorgt dat je voldoende energie, voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt. In de supermarkt kun je je makkelijk aan de adviezen van de Schijf van Vijf houden door langs de buitenrand van de winkel je boodschappen te doen. Je komt dan (in de meeste supermarkten) namelijk vanzelf langs aardappelen, groenten en fruit, zuivel, halvarine en margarine, kaas, vlees, brood. Ga het maar eens na in je hoofd in je eigen supermarkt, trucje werkt bijna altijd!
 
Daarnaast hoor ik vaak op het spreekuur dat gezond eten duur is. Door samen in de supermarkt een kijkje te nemen naar wat er allemaal in het schap staat, ontdekken we vak dat er heel veel merkprodukten in het schap staan op ooghoogte. Deze bekende merken hebben een mooie verpakking, een herkenbaar uiterlijk en een goede naam opgebouwd. Denk hierbij aan halvarines of melkprodukten. Maar in de schappen eronder zijn prima produkten van vergelijkbare kwaliteit, met een wat minder mooi uiterlijk of verpakking en een minder bekende naam. Deze produkten hebben vaak een veel lagere prijs. Het loont dus letterlijk en figuurlijk om in de supermarkt door de knieën te gaan. Magere melk en karnemelk hebben altijd 0% vet. Dat is zo vastgelegd in de warenwet. Maar ‘gewone’ magere melk is vaak goedkoper dan het pak ernaast waar omstandig en groot ‘0% vet’ op staat.
 
Wat ik ook bespreek tijdens de rondleiding door de supermarkt is het lezen van een verpakking. Vaak staat er heel veel op in hele kleine lettertjes. Soms is het nodig dit te lezen, maar niet altijd. Denk aan melk en yoghurt: hoe lichter de kleur van het pak, des te minder vet bevat het product. Lichtgroen voor magere yoghurt, dondergroen voor volle yoghurt. Lichtblauw voor magere melk, donkerblauw voor volle melk en de halfvolle melk zit hier wat kleur en vetgehalte betreft precies tussen in.
 
En hoe kun je nu zien of het product wat je zelf altijd kiest een gezonde keuze is? Door het naast een aantal andere verpakkingen te houden in de supermarkt en de calorieën te vergelijken. Heeft de fritessaus die je altijd koopt 35% vet? Kijk dan eens in het schap wat er nog meer staat. Fritessaus is te verkrijgen met vetgehaltes van 5% - 35% vet. Eet je vaak brie? Dit is een 60+ kaas. Camembert is vergelijkbaar en is 45+. Er bestaat ook light brie en die is 28+.
 
Dit is een kleine greep uit de dingen die ik vertel tijdens de rondleiding door de supermarkt. De boodschap hierbij is: goed kijken in de supermarkt kan je helpen bij het doen van gezonde boodschappen.
*******************************************************
Vind je het leuk om mijn blog te leen? Deel het op Social Media met vrienden en collega's!