woensdag 26 februari 2014

Jong, slank en gezond?

Deze week was in het nieuws dat steeds meer meisjes bezig zijn met gezond eten. En dan niet gewoon gezond eten, maar alleen maar gezond eten. 1 op de 5 meisjes is obsessief bezig met gezond eten. Dat blijkt uit een online enquête van Girlscene.nl in samenwerking met Stichting Human Concern (centrum voor eetstoornissen) ingevuld door 500 meisjes van 18 jaar. Van hen geeft 21,5% aan in paniek te raken als ze aan het einde van de dag bedenken dat ze niet genoeg gevarieerde of waardevolle voedingsstoffen hebben binnengekregen. En 20% van de ondervraagden nooit kiest voor een product waar ongezonde toevoegingen als geraffineerde suikers en e-nummers in zitten. 


Voor de duidelijkheid, de meerderheid van de ondervraagden gaf aan dit te doen uit gezondheidsoverwegingen, niet om af te vallen. Crashdiëten en lijnen zijn voor hun niet aan de orde, het gaat om gezond eten. Vooral de trend van het eten van superfoods zoals quinoa, havermout, gojibessen, chiazaad speelt hierbij een rol. Op facebook en twitter worden dagelijks door (di)eetgoeroe’s, modellen en acteurs allerlei recepten, superfoods en gezondheidstips geplaatst.

Een heel andere trend las ik enkele weken geleden in het Volkskrant magazine. Dit artikel beschreef een nieuw soort eetstoornis, die overigens (nog) niet erkend is als eetstoornis in het psychiatrisch handboek DSM. Het ging over drunkorexia. Dit fenomeen is vooral bekend onder studenten, met name vrouwen. Zij krijgen hun dagelijks behoefte aan energie (calorieën) een aantal dagen per week bijna uitsluitend binnen met alcohol. Dat is niet omdat ze verslaafd zijn aan alcohol, maar omdat ze het uitgaansleven willen leiden dat past bij hun leeftijd, zonde dat ze er kilo’s van aankomen. Zouden ze gewoon hun dagelijkse eetpatroon handhaven en daarbij een paar avonden per week flink drinken tijdens het uitgaan, dan zouden ze daarvan behoorlijk wat gewichtstoename ervaren. Een glas alcohol levert toch al gauw 100-120 calorieën. Door uitgaande studenten worden zeker 10-15 consumpties alcohol gebruikt (deels thuis en deels in de horeca).
Hun calorie-inname door alcohol wordt gecompenseerd door op die dagen heel weinig te eten. En door veel te sporten. Ook dit is weer niet altijd om heel dun te worden, maar wel om gewichtstoename te voorkomen. Duidelijk is wel dat dit obsessieve gedrag haaks staat op het eerder genoemde alleen maar gezond willen eten.

Er goed uitzien, gezond zijn, gezondheid uitstralen, gewichtsbeheersing, wat is het toch allemaal ingewikkeld. Peer pressure (druk van sociale omgeving) wordt steeds groter en uitgebreider door social media: letterlijk alles is dichtbij. 

Op het spreekuur zie ik regelmatig studenten die niet meer goed weten wat gezond eten is, wat normale hoeveelheden zijn, hoe ze gezond eten kunnen toepassen in hun huidige leefstijl. Dit zijn niet alleen algemene vragen over voeding en gezondheid, maar vaak gerelateerd aan klachten van bijvoorbeeld maag en darmen. Ik ben blij dat zij hierbij hulp vragen, opkomen voor zichzelf en samen met de diëtist een weg vinden door het ‘oerwoud’ van gezond, superfoods, hun leefstijl en hun omgeving.