Eerder al schreef ik een stukje over JOGG. De afkorting JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht.
JOGG is de beweging voor een gezonde omgeving en een gezonde jeugd, waarbij iedereen in stad, dorp of wijk zich inzet om gezond eten en bewegen voor jongeren van 0 tot 19 jaar gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Dit betekent dat in een JOGG-gemeente gezondheidsprofessionals, onderwijs, zorg, bedrijfsleven, sport, bewegen, woningbouw, welzijn en media samenwerken om gezond leven de norm te maken. Jongeren, maar ook hun ouders en hun omgeving, staan bij de activiteiten centraal. De JOGG-aanpak is gebaseerd op het succesvolle Franse Epode (Ensemble Prévenons l’Obésité Des Enfants, of “laten we samen overgewicht bij kinderen aanpakken”). Utrecht is sinds november 2010 een JOGG gemeente.
Het is geen nieuws dat overgewicht een groeiend probleem is.
Een op de zeven kinderen heeft overgewicht. In sommige wijken is dat zelfs al een op de drie kinderen.
JOGG heeft een landelijke steekproeflaten uitvoeren naar wat kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar drinken. Daaruit bleek dat peuters dagelijks gemiddeld 2,3 glazen zoete drank drinken en gemiddeld 1,1 glas water. Dit lijkt in tegenspraak te zijn met wat ouders, verzorgers en professionals in de kinderopvang aangeven: zij vinden het drinken van water namelijk wel belangrijk.
Tijdens de steekproef is ouders e professionals gevraagd of zij weten hoeveel suiker er in een glas frisdrank zit. Ongeveer 65% van de ondervraagden wist dat dit 4-5 klontjes suiker zijn. Maar als dezelfde vraag werd gesteld over vruchtensappen, dan wist maar 25% het juiste antwoord: namelijk evenveel als in een glas frisdrank.
Om te kunnen en willen veranderen is dus kennis nodig. Daarnaast is verwachting ook belangrijk. Want 40% van de ouders denkt dat hun kind water drinken lekker vindt. En van de professionals is dit zelfs maar 18%. Paul Rosemöller is de ambassadeur van JOGG. Hij zegt hierover:’jong geleerd is oud gedaan. Het is belangrijk dat jonge kinderen water leren drinken.’
Iets leren eten en drinken, wennen aan nieuwe dingen, kost tijd. In Utrecht zijn er inmiddels al heel veel basisscholen waarde regel is dat er om 10 uur in de pauze alleen fruit wordt gegeten. In het begin, bij het invoeren van zo’n nieuwe regel op school, is niet iedereen blij met zo’n regel. Ook dat heeft te maken met wennen aan iets nieuws en de verwachtingen die mensen hierbij hebben. Veel ouders dachten toen dat hun kind het niet lekker zou vinden en ook dat het te weinig zou zijn, alleen maar fruit. Maar het sterke punt hierin is ook weer volgens de gedachte van JOGG: samen aanpakken en samen doen. Hierbij werkten de school, de ouderraad, de leerkrachten, gezondheidswerkers uit de wijk van de GG&GD en de diëtisten van Careyn samen om dit doel te kunnen behalen. Na een aantal jaar kan ik uit ervaring zeggen dat de meeste scholen en ouders heel blij zijn met deze regel, want iedereen is gelijk. Iedereen is hetzelfde want iedereen eet hetzelfde.
De volgende stap is dan het water drinken. In de wijk Overvecht is daar al een stap in gezet, in de loop van de komende jaren zal dit gaan uitwaaieren over de rest van de stad.