In het
NRC stond vorige week een artikel over overgewicht bij kinderen waarin Remy Hirasing,
hoogleraar jeugdgezondheidszorg aan de VUmc, werd geïnterviewd over de toename
van het aantal kinderen met overgewicht en obesitas in Nederland. Dit was naar
aanleiding van cijfers die het CBS publiceerde over het jaar 2012: 15% van de
kinderen heeft overgewicht. En 3,6% van de 2-9 jarigen heeft zelfs ernstig
overgewicht (obesitas). 19% van de 18-25-jarigen is te zwaar.
Hirashing noemt de buggy een rijdend
wegrestaurant: onderin een voorraad sapjes, koekjes en brood en daarboven een
comfortabele stoel met een mollige peuter. „Bij elke kik die het kind geeft –
in de tram, op straat of in een winkel – reikt moeder iets te eten of drinken aan.”
Het
beeld dat hij schetst, kennen we denk ik inderdaad allemaal. Het is voor veel
moeders zo gewoon en normaal om dit zo te doen, dat ze zonder erbij na te
denken (zo lijkt het) dit ook voortzetten als ze bijvoorbeeld in mijn spreekkamer
zijn. Denk je in: je bent op het spreekuur bij de diëtist omdat tenminste één
van de gezinsleden te zwaar is en zonder een spoor van twijfel of gêne, trekt
de moeder koekjes, snoep, drinken tevoorschijn onderuit de buggy als een van de
kinderen moppert, zeurt, huilt, teveel herrie maakt, etc. Soms wordt er nog wel
gevraagd of er gegeten of gedronken mag worden in de spreekkamer, vaak is het
een handeling die gedachteloos gebeurt terwijl de moeder gewoon het gesprek
voortzet. Dat is op z’n minst verwonderlijk.
Terugdenkend aan mijn blog van vorige week, over het leegeten van het bord, is dit gedrag (de aangeleerde wisselwerking tussen moeder en kind) een prachtig voorbeeld van het altijd beschikbaar zijn van voedsel. En dus de reden dat kinderen hun bord niet altijd leegeten. Er wordt buiten de maaltijden om teveel gegeten, gedronken en gesnoept.
Vorige week schreef ik over de portiegroottes die in de loop van de afgelopen 100 jaar sterk zijn toegenomen. Dat was een van de redenen om niet altijd het bord leeg te eten, zodat overgewicht niet in de hand gewerkt wordt. Maar de slechte eters die ik zie op mijn spreekuur zijn vaak grote drinkers. En als elk glas sap, siroop, diksap,yoghurtdrink, chocolademelk 4-5 klontjes suiker bevat, dan kun je je voorstellen dat als een kind meerdere keren per dag een zoet drankje krijgt, dat zijn maag daarmee al wel vol is.
Daarnaast
zijn de slechte eters de kinderen van de ouders altijd bang zijn dat ze te
weinig eten (omdat ze tijdens de maaltijden slecht eten) en mede daardoor en
inmiddels ook uit gewoonte de hele dag hun kind eten blijven aanbieden. Ook
tijdens het spelen, tijdens het boodschappen doen, tijdens ritjes in de tram.
Kortom, de beheerders van het
rijdende wegrestaurant (dit wordt natuurlijk net zo goed toegepast als het kind
niet in de buggy zit).
Ouders
een spiegel voorhouden en hen op een zo jong mogelijke leeftijd van hun kind
voor te lichten hierover, is de beste vorm van preventie.
Sinds juni hebben wij diëtisten een twitter account: @Careyn_dietist. Tweet met ons mee!
Sinds juni hebben wij diëtisten een twitter account: @Careyn_dietist. Tweet met ons mee!