Dit
feestmaal bestond uit een schaap dat ter plekke geslacht werd, en heel veel
verse groenten. Een andere dag werden er forellen gevangen en die werden op de barbecue
gelegd. Vers brood werd door de gastvrouw in een steenoven in de tuin gebakken.
Het waren steeds volle tafels, eten in overvloed. Maar, zei mijn buurvrouw, het
was dan enorm veel eten, het smaakte waanzinnig lekker en er werd ontzettend
veel tijd besteed aan het voorbereiden en klaarmaken van de maaltijden. Alle ingrediƫnten
waren lokaal, vers en puur. Er kwam geen E-nummer aan te pas.
Dat
deed me denken aan de boeken van Michael Pollan. Hij is een Amerikaanse auteur,
journalist, activist en professor journalistiek aan de universiteit Berkeley.
Hij schreef ‘Een pleidooi voor echt eten’ en ‘Een pleidooi voor echt koken’. In
deze boeken vertelt hij over de veranderingen die plaatsvinden in onze
maatschappij waardoor we steeds meer ons eten gaan zien als produkten die uit
pakjes, zakjes, potjes, blikjes komen. We zien niet meer de plant, struik, boom
of koe.
In
zijn boek las ik de volgende passage, die ik heel treffend vond: “Onderzoeken
bevestigen dat we minder koken en elk jaar meer kant&klaar maaltijden
kopen. De tijd dat er wordt besteed aan koken is sinds de jaren '60 met de
helft verminderd naar een krappe 27 minuten. Amerikanen besteden minder tijd
aan koken dan welk ander land dan ook, maar de algemene neerwaartse trend is
mondiaal. En toch praten we steeds meer over koken en kijken we naar koken. We lezen over koken en gaan naar restaurants die zo ingericht zijn dat we
rechtstreeks kunnen zien hoe het werk uitgevoerd wordt. We leven in een
tijdperk waarin professionele chefs bekend zijn. Sommigen zijn zelfs net zo
beroemd als filmsterren of atleten. Miljoenen mensen spenderen meer tijd aan
het kijken hoe voedsel bereid wordt in programma's op televisie als Topchef en
Masterchef dan dat ze feitelijk aan zelf koken besteden.”
Daarnaast
vertelt hij wat de opkomst van fastfood betekent (naast natuurlijk de meest
voor de hand liggende gevolgen van ongezond eten: de pandemie van overgewicht
en obesitas met alle gevolgen van dien). Namelijk het steeds minder vaak thuis
koken zorgt er ook voor dat we ook steeds minder samen aan tafel zitten om een
maaltijd te delen. Fastfood en de industrie die steeds meer portieverpakkingen
van tussendoortjes, koek, zuivel, chips etc maakt, zorgt dat wij andere dingen
eten, onderweg eten en vaak alleen eten.
Samen
eten, Michael Pollan omschrijft het prachtig als de fundering van het gezinsleven.
Het zorgde voor mijn buurvrouw voor weer opnieuw een prachtige verbinding met
haar familie, de cultuur en de natuur van het land.