donderdag 16 januari 2014

Good enough to eat

Door een Careyn collega word ik via Twitter gewezen op een mooi bericht: ‘Nederland is koploper op wereldwijde voedselranglijst’. Klinkt als goed nieuws. Ik ga lezen waar dit vandaan komt en wat het precies betekent.
 
De organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Oxfam Novib blijkt een Good Enough to Eat index te hebben samengesteld. "Deze ranglijst legt de gewone zorgen van mensen over voedsel bloot, ongeacht waar zij vandaan komen", zegt Oxfam Novib-directeur Farah Karimi. Nederland is koploper op de voedselranglijst. Dat betekent dat in Nederland wereldwijd gezien het meest gevarieerde, gezonde, betaalbare en voedzame eten te krijgen is.
 
Achtergrond van deze voedselranglijst is dat wereldwijd één op de acht mensen elke avond met honger naar bed gaat, ondanks dat er voldoende voedsel is voor iedereen ter wereld. Overconsumptie, verkeerd gebruik van voedselbronnen en het weggooien van voedsel zijn elementen van een systeem dat ervoor zorgt dat er honderden miljoenen mensen niet genoeg te eten hebben. Om beter te kunnen begrijpen welke uitdagingen mensen moeten doorstaan om genoeg van het goede voedsel (hiermee wordt bedoeld gezond, gevarieerd en voedzaam) te kunnen verkrijgen, heeft Oxfam een wereldwijde opname gemaakt van 125 landen die weergeeft welke de beste en de slechtste plekken zijn om te eten. In de top 20 staan alleen maar Europese landen en ook Australië. De landen die het slechtst scoren zijn allemaal landen in Afrika, met uitzondering van Jemen.

Ik zie hier wel overeenkomsten met het werk dat ik doe. Wij diëtisten willen namelijk ook de boodschap uitdragen dat gezond eten lekker is, en dat het goed te verkrijgen is. Dat je makkelijk kunt variëren en dat gezond eten niet duur hoeft te zijn. Dat we overconsumptie / over-eten bepreken met onze cliënten met overgewicht (met alle gerelateerde gezondheidsproblemen en welvaartsziekten) lijkt me geen uitleg behoeven.

Maar we geven ook regelmatig workshops aan groepen mensen over ‘Gezond eten voor weinig geld’. Daarbij begint het al met het inkopen van voedsel. Want 14% van onze boodschappen belandt onnodig in de vuilnisbak. Het Voedingscentrum vertelt het volgende: ‘Driekwart van al ons afval is ‘vermijdbaar’, een kwart is echt afval zoals  botten, schillen en kaaskorsten. Vermijdbaar afval bestaat voor 50% uit maaltijdresten, 25% uit geopende verpakkingen en 25% uit voedsel dat nog in de gesloten verpakking zit’. Voedselverspilling kun je voorkomen door minder te kopen, het op de juiste manier te bewaren en afgepast te koken.
 
Ook helpt het om prijzen te vergelijken. Of bijvoorbeeld groente, fruit, vis en kaas op de markt te kopen in plaats van in de supermarkt. Doe je wel je boodschappen in de supermarkt, ga dan op pad met een zorgvuldig gemaakt boodschappenlijstje. Doe de boodschappen het liefst zonder kinderen (ze dringen vaak aan op onnodige aankopen) en let ook op het moment van boodschappen doen: aan het einde van de dag worden verse produkten vaak door de supermarkt afgeprijsd. Magere zuivel is goedkoper dan volle zuivel. Groenten en vis uit de diepvries of in conserven zijn prima en minder duur.

Fijn dat we koploper op de voedselranglijst zijn. Dit is een mooi bericht om te delen met onze cliënten mét ons eigen stukje uitleg erbij.
***********************************************************************
Vind je het leuk om mijn blogs te lezen? Deel ze met collega's en vrienden op social media!