Door een Careyn collega word ik via Twitter
gewezen op een mooi bericht: ‘Nederland is koploper op wereldwijde
voedselranglijst’. Klinkt als goed nieuws. Ik ga lezen waar dit vandaan
komt en wat het precies betekent.
De organisatie voor ontwikkelingssamenwerking
Oxfam Novib blijkt een Good Enough to Eat index te hebben samengesteld.
"Deze ranglijst legt de gewone zorgen van mensen over voedsel bloot,
ongeacht waar zij vandaan komen", zegt Oxfam Novib-directeur
Farah Karimi. Nederland is koploper op de voedselranglijst. Dat
betekent dat in Nederland wereldwijd gezien het meest gevarieerde,
gezonde, betaalbare en voedzame eten te krijgen is.
Achtergrond van deze voedselranglijst is dat
wereldwijd één op de acht mensen elke avond met honger naar bed gaat,
ondanks dat er voldoende voedsel is voor iedereen ter wereld.
Overconsumptie, verkeerd gebruik van voedselbronnen en het
weggooien van voedsel zijn elementen van een systeem dat ervoor zorgt
dat er honderden miljoenen mensen niet genoeg te eten hebben. Om beter
te kunnen begrijpen welke uitdagingen mensen moeten doorstaan om genoeg
van het goede voedsel (hiermee wordt bedoeld
gezond, gevarieerd en voedzaam) te kunnen verkrijgen, heeft Oxfam een
wereldwijde opname gemaakt van 125 landen die weergeeft welke de beste
en de slechtste plekken zijn om te eten. In de top 20 staan alleen maar
Europese landen en ook Australië. De landen
die het slechtst scoren zijn allemaal landen in Afrika, met
uitzondering van Jemen.
Ik zie hier wel overeenkomsten met het werk dat
ik doe. Wij diëtisten willen namelijk ook de boodschap uitdragen dat
gezond eten lekker is, en dat het goed te verkrijgen is. Dat je
makkelijk kunt variëren en dat gezond eten niet duur hoeft
te zijn. Dat we overconsumptie / over-eten bepreken met onze cliënten
met overgewicht (met alle gerelateerde gezondheidsproblemen en
welvaartsziekten) lijkt me geen uitleg behoeven.
Maar we geven ook regelmatig workshops aan
groepen mensen over ‘Gezond eten voor weinig geld’. Daarbij begint het
al met het inkopen van voedsel. Want 14% van onze boodschappen belandt
onnodig in de vuilnisbak. Het Voedingscentrum vertelt
het volgende: ‘Driekwart van al ons afval is ‘vermijdbaar’, een kwart
is echt afval zoals botten, schillen en kaaskorsten. Vermijdbaar afval
bestaat voor 50% uit maaltijdresten, 25% uit geopende verpakkingen en
25% uit voedsel dat nog in de gesloten verpakking
zit’. Voedselverspilling kun je voorkomen door minder te kopen, het op
de juiste manier te bewaren en afgepast te koken.
Ook helpt het om prijzen te vergelijken. Of
bijvoorbeeld groente, fruit, vis en kaas op de markt te kopen in plaats
van in de supermarkt. Doe je wel je boodschappen in de supermarkt, ga
dan op pad met een zorgvuldig gemaakt boodschappenlijstje.
Doe de boodschappen het liefst zonder kinderen (ze dringen vaak aan op
onnodige aankopen) en let ook op het moment van boodschappen doen: aan
het einde van de dag worden verse produkten vaak door de supermarkt
afgeprijsd. Magere zuivel is goedkoper dan volle
zuivel. Groenten en vis uit de diepvries of in conserven zijn prima en
minder duur.
Fijn dat we koploper op de voedselranglijst
zijn. Dit is een mooi bericht om te delen met onze cliënten mét ons
eigen stukje uitleg erbij.
***********************************************************************
Vind je het leuk om mijn blogs te lezen? Deel ze met collega's en vrienden op social media!
***********************************************************************
Vind je het leuk om mijn blogs te lezen? Deel ze met collega's en vrienden op social media!