donderdag 9 januari 2014

Zitten is het nieuwe roken


Kies een kleur. Elke kleur die je maar wilt. Deze kleur is in de afgelopen 20 jaar zeker al eens uitgeroepen tot het nieuwe zwart. In de modewereld staat zwart voor chic, tijdloos, stijlvol, klassiek. Kortom, het kan altijd, het is altijd mooi en het staat iedereen goed. Elk jaar is er ook wel weer iemand die dan roept: groen/rood/oranje/blauw (of vul jouw gekozen kleur in) is het nieuwe zwart. 
Maar dat zijn nooit echt de mensen van de inner-circle in modekringen. Want zwart is onvervangbaar.

De laatste tijd lees ik steeds vaker over zitten. Zitten zou het nieuwe roken zijn. Iedereen weet hoe slecht roken is voor de gezondheid. Mogelijk is zitten even slecht of zelfs nog slechter voor de gezondheid. Ik wil hier meer over weten en ga op onderzoek uit. In 2012 is er in Australië een onderzoek gedaan onder 12000 mensen. Aan hen zijn vragen gesteld over hun gezondheid in het algemeen, over ziektes die ze hadden, hun beweegpatroon, roken en wat ze aten. Ook werd hen gevraagd hoeveel uur ze per dag tv keken. Dat tv kijken bleek een (hoewel enigszins onnauwkeurig) richtlijn te zijn voor de mate waarin iemand een zittend leven leidt.
De onderzoekers gebruikten vervolgens complexe tabellen waarin onder andere werd gecorrigeerd voor roken, middelomtrek, mate van gezond eten, hoeveelheid lichaamsbeweging. Hierdoor konden ze het specifieke effect van de uren die besteed zijn aan zitten apart bekijken op iemands levensduur. 

De resultaten waren schokkend: elk uur dat besteed is aan tv kijken (dus zitten), betekent een verkorting van levensduur van 21.8 minuten voor personen ouder dan 25 jaar. Als je dat vergelijkt met roken: elke gerookte sigaret verkort het leven met 11 minuten.
In het algemeen was de conclusie van de onderzoekers dat elk volwassene die 6 uur per dag tv kijkt tijdens zijn leven kan verwachten dat zijn levensduur 4.8 jaar korter is dan eenzelfde persoon die nooit tv kijkt.

Nu kijken veel mensen niet 6 uur per dag tv (denk ik!). Maar wat de meeste mensen wel doen is 6 uur per dag zitten. Alleen al op ons werk is dat het geval. Dat is ook wat een andere studie vertelt die de resultaten van 18 verschillende onderzoeken op een hoop heeft gegooid waardoor deze bijna 800.000 mensen heeft bekeken. Hieruit bleek dat de gemiddelde volwassene 50-70% van de dag zittend doorbrengt.
De onderzoekers verbonden de tijd die was besteed aan het zitten met gevolgen voor de gezondheid en de mensen die het meest zittende bestaan hadden (lees: mensen met kantoorbanen, die bijna hun hele werkdag zittend doorbrengen) hadden een 112% verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes, 147% hoger risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en 49% hoger risico op een vroegtijdige dood. En dat was zelfs zo als ze regelmatig lichaamsbeweging hadden.
Dat geeft te denken: als je een fanatiek sporter bent en elke dag 1-2 uur sport of beweegt dan nóg is het belangrijk hoe je de rest van de 22-23 uur van je dag invult. Zitten is het nieuwe roken.