donderdag 30 januari 2014

Hart


De Nederlandse Hartstichting bestaat 50 jaar. Daarvoor was gisteren aandacht in het NOS journaal. In de afgelopen 50 jaar werd door de Hartstichting (NHS) 400 miljoen euro besteed aan onderzoek en voorlichting over hart- en vaatziekten. Onder andere dat heeft ertoe geleid dat vroeger 1 op de 2 mensen overleed aan een hartinfarct en nu is dat aantal gehalveerd naar 1 op de 4. Directeur van NHS Floris Italianer benoemde dat deze daling van het aantal sterfgevallen te maken heeft met dat mensen inmiddels bewuster zijn van de oorzaken van hart- en vaatziekten. Er wordt gezonder gegeten, mensen hebben meer beweging en er wordt minder gerookt. Daarnaast noemde hij dat er nieuwe behandelmethoden zijn ontwikkeld, zoals de dotterbehandeling.


In 2009 stierven 20.979 vrouwen en 18.663 mannen aan HVZ. Dit betekent dat gemiddeld 51 mannen en 57 vrouwen per dag aan hart- en vaatziekten overlijden. Het aandeel van de hart- en vaatziekten in de totale sterfte was daarmee 29% voor mannen en 30% voor vrouwen. De gevolgen van het lagere aantal mensen dat overlijdt na een hartinfarct werden ook genoemd in het journaal. Pieter Doevendans, hoogleraar Cardiologie, vertelde dat doordat er steeds meer mensen gered worden, er steeds meer mensen zijn die leven met hart- en vaatziekten. Hij noemde het zelfs een nieuwe epidemie. In het journaal werd heel specifiek gesproken over hartfalen. Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd. Er wordt dan niet genoeg bloed rondgepompt.

Hartfalen kan worden veroorzaakt door een hartinfarct, zoals in het journaal werd besproken. Een hartinfarct wordt eigenlijk altijd heel serieus genomen door patienten en de mensen in de omgeving van de patient. Een andere oorzaak van hartfalen is een langdurige hoge bloeddruk. Dat wordt door veel mensen als heel onschuldig gezien, merk ik op het spreekuur.

Ik ben ook best verbaasd dat de directeur van NHS zei dat er gezonder wordt gegeten. Ik denk dat er de afgelopen 50 jaar wel veel duidelijk is geworden over wat gezond eten kan doen om hart- en vaatziekten te voorkomen. En dat daar meer aandacht voor is. Maar tegelijkertijd wordt er heel veel zout gegeten. Dit verhoogt de bloeddruk.
In een RIVM rapport over de voedselconsumptie in Nederland tussen 2007 en 2010 lees ik dat meer dan 85% van de bevolking meer zout eet dan de aanbevolen maximumrichtlijn van 6 gram per dag. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag. 79% van het zout is al aanwezig in gekochte voedingsmiddelen. De belangrijkste bronnen van zout zijn brood, vleesproducten en kaas. Naar schatting een vijfde deel van het geconsumeerde zout wordt toegevoegd tijdens de bereiding van gerechten en aan tafel.

Afgelopen week tekende minister Schippers van Volksgezondheid met onder meer het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Koninklijke Horeca Nederland het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. In dit akkoord is afgesproken dat hoeveelheid vet, zout en calorieen verlaagd wordt in voedingsmiddelen. Wat de consument zelf kan doen? Minder kant- en klaar, minder koken met pakjes en zakjes, minder bewerkt vlees en kaas eten. Vragen over gezond eten bij hart- en vaatziekten? Stel ze aan de dietist!