De
Nederlandse Hartstichting bestaat 50 jaar. Daarvoor was gisteren aandacht in
het NOS journaal. In de afgelopen 50 jaar werd door de Hartstichting (NHS) 400
miljoen euro besteed aan onderzoek en voorlichting over hart- en vaatziekten.
Onder andere dat heeft ertoe geleid dat vroeger 1 op de 2 mensen overleed aan
een hartinfarct en nu is dat aantal gehalveerd naar 1 op de 4. Directeur van
NHS Floris Italianer benoemde dat deze daling van het aantal sterfgevallen te
maken heeft met dat mensen inmiddels bewuster zijn van de oorzaken van hart- en
vaatziekten. Er wordt gezonder gegeten, mensen hebben meer beweging en er wordt
minder gerookt. Daarnaast noemde hij dat er nieuwe behandelmethoden zijn
ontwikkeld, zoals de dotterbehandeling.
In 2009 stierven 20.979 vrouwen en 18.663 mannen aan HVZ.
Dit betekent dat gemiddeld 51
mannen en 57 vrouwen per dag aan hart- en
vaatziekten overlijden. Het aandeel van de hart- en vaatziekten in de totale
sterfte was daarmee 29% voor mannen en 30% voor vrouwen. De gevolgen van het
lagere aantal mensen dat overlijdt na een hartinfarct werden ook genoemd in het
journaal. Pieter Doevendans, hoogleraar Cardiologie, vertelde dat doordat er
steeds meer mensen gered worden, er steeds meer mensen zijn die leven met hart-
en vaatziekten. Hij noemde het zelfs een nieuwe epidemie. In het journaal werd
heel specifiek gesproken over hartfalen. Bij hartfalen is de pompfunctie van
het hart verminderd. Er wordt dan niet genoeg bloed rondgepompt.
Hartfalen
kan worden veroorzaakt door een hartinfarct, zoals in het journaal werd
besproken. Een hartinfarct wordt eigenlijk altijd heel serieus genomen door
patienten en de mensen in de omgeving van de patient. Een andere oorzaak van
hartfalen is een langdurige hoge bloeddruk. Dat wordt door veel mensen als heel
onschuldig gezien, merk ik op het spreekuur.
Ik ben ook
best verbaasd dat de directeur van NHS zei dat er gezonder wordt gegeten. Ik
denk dat er de afgelopen 50 jaar wel veel duidelijk is geworden over wat gezond
eten kan doen om hart- en vaatziekten te voorkomen. En dat daar meer aandacht
voor is. Maar tegelijkertijd wordt er heel veel zout gegeten. Dit verhoogt de
bloeddruk.
In een RIVM
rapport over de voedselconsumptie in Nederland tussen 2007 en 2010 lees ik dat
meer dan 85% van de bevolking meer zout eet dan de aanbevolen maximumrichtlijn
van 6 gram per dag. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen
7,5 gram per dag. 79% van het zout is al aanwezig in gekochte voedingsmiddelen.
De belangrijkste bronnen van zout zijn brood, vleesproducten en kaas. Naar
schatting een vijfde deel van het geconsumeerde zout wordt toegevoegd tijdens
de bereiding van gerechten en aan tafel.
Afgelopen
week tekende minister Schippers van Volksgezondheid met onder meer het Centraal
Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Koninklijke Horeca Nederland het
Akkoord Verbetering Productsamenstelling. In dit akkoord is afgesproken dat
hoeveelheid vet, zout en calorieen verlaagd wordt in voedingsmiddelen. Wat de
consument zelf kan doen? Minder kant- en klaar, minder koken met pakjes en
zakjes, minder bewerkt vlees en kaas eten. Vragen over gezond eten bij hart- en vaatziekten? Stel ze aan de dietist!