“Een banaan is slecht, he? Die
moet je niet veel eten, toch?” Bananen hebben van alle soorten fruit misschien
wel de slechtste reputatie. Maar is dat wel terecht?
Suikers
Op het
spreekuur krijg ik heel vaak de vraag of het wel goed is om banaan te eten.
Veel mensen weten dat een banaan meer koolhydraten ofwel suikers bevat dan
andere soorten fruit. En dat klopt ook; van de populairste fruitsoorten in
Nederland is banaan de calorierijkste. In Nederland eten we het liefst appels,
sinaasappels, bananen en mandarijnen. De banaan is het derde meest populaire
fruit in Nederland. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
Zetmeel
Een
banaan is binnen de fruitsoorten een beetje een vreemde eend in de bijt. Hij
bevat namelijk zetmeel, in tegenstelling tot andere soorten fruit, die alleen vruchtensuiker
ofwel fructose bevatten. Tijdens de rijping wordt zetmeel omgezet in suiker. In
onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel als suiker en aan het eind van de
rijping is dat omgekeerd waardoor de banaan een zoete smaak krijgt.
Variatie
Fruit
heeft veel voordelen voor de gezondheid. Bananen bevatten niet veel vitamine C,
maar wel veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. Andere soorten fruit hebben
weer andere kenmerken en goede eigenschappen waardoor juist jet variëren met
fruit een goed idee is. Zo krijg je van alle goeds binnen. Door te kiezen voor
fruit wat in het seizoen is, varieer je eigenlijk al op een heel natuurlijke
manier. En zo houd je ook nog rekening met duurzaamheid. Een seizoenskalender
voor fruit vind je hier: http://www.velt.nu/velt-kalenders/fruitkalender/fruit-maand-maand
Dat de
banaan zetmeel bevat en wat meer calorieën dan ander fruit, kan ook een voordeel
zijn. Als je een energiedipje hebt, of als je tussendoor honger hebt, dan is
het heel fijn om een banaan te kunnen eten. Zodat je zonder te vervallen in
extra snoepen, toch door kunt tot de volgende maaltijd.
Banaan en sport
Sporters
zijn dol op bananen. Omdat ze veel koolhydraten bevatten, leveren ze een
perfecte brandstof om het sporten goed vol te kunnen houden. Je kunt een banaan
eten voor het sporten om voldoende brandstof te hebben. Bij sommige sporten waarbij
je lang intensief aan het bewegen bent, is het ook heel fijn om je koolhydraten
aan te vullen tijdens het sporten. Denk aan wielrenners, duurlopers (halve of
hele marathon), voetballers en tennissers tijdens de rust. En na het sporten kun
je een banaan gebruiken om je uitgeputte voorraad koolhydraten in je spieren weer
aan te vullen. Zo kun je na het sporten toch weer doorgaan met bewegen (bijvoorbeeld
daarna naar huis fietsen, of andere lichamelijke inspanningen doen op de dag
dat je sport) en ben je fitter voor een volgende training als die er weer heel
snel volgt op je laatst geleverde inspanning.
De
uitdrukking “I am going bananas” betekent dat je een beetje gek doet, je even
lekker dwaas gedraagt. Ik krijg er altijd een glimlach van als ik zoiets hoor.